Voedselprijzen gevaarlijk hoog

6 januari, 2011

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is bezorgd. Terwijl de vraag naar voedsel wereldwijd stijgt –vooral in India en China wordt meer geconsumeerd- blijft het aanbod achter. Tegenvallende oogsten in Argentinië en onzekerheid over de gevolgen van de vroege vorstinval in Europa en overstromingen in Australië maken de situatie nog zorgelijker.

Crisisjaar
De voedselindex van de FAO, waarin 55 producten zijn opgenomen, is in december gestegen naar 214,7. Het oude record dateert van 2008. Anders dan in dat crisisjaar zijn nu nog weinig voedselrellen uitgebroken. Die worden vaak veroorzaakt door zeer snelle prijsstijgingen; de huidige hoge prijs werd geleidelijker bereikt dan in 2008.

Bron: Trouw, Volkskrant

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer