VN-resolutie baanbrekend

22 juni, 2011

De resolutie was een initiatief van Zuid-Afrika en werd met 23 stemmen voor, 19 tegen en 3 onthoudingen aangenomen. Dit ondanks harde oppositie van enkele Afrikaanse en Arabische landen. Zo vond de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) dat de resolutie zich ”ten doel stelt de discussie te voeren over erg controversiële onderwerpen over seksuele geaardheid”.

 

Vrijbrief voor discriminatieZuid-Afrika stelde dat de resolutie staten geen waarden wil opleggen maar de dialoog wil zoeken. Volgens Paul Jansen, homo emancipatie specialist van Hivos, gaat de resolutie echter veel verder. “Tot nu toe werden rechten van mensen die afwijken van de heteroseksuele norm nergens genoemd; de VN deed niets om hen te beschermen. Veel landen vatten dat op als een vrijbrief voor discriminatie, dat is nu voorbij.”

“Die landen kunnen nu eindelijk aangepakt worden”, zegt Jansen. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten heeft direct een onderzoek aangekondigd dat de omvang van het probleem zichtbaar moet maken. Als dat onderzoek volgend jaar maart wordt gepubliceerd kan niemand zich meer verstoppen; het spel is op de wagen. Wat er vervolgens ook zal gebeuren, we zijn in ieder geval af van de discussie over de vraag of discriminatie van seksuele minderheden wel een mensenrechtenschending is.”

Lees ook