VN onderscheiding voor Hanaa Edwar uit Irak

16 december, 2011

De viering stond in  het teken van mensenrechtenverdedigers. Activisten die dagelijks  strijden tegen willekeur, geweld en alle vormen van discriminatie. In  het bijzijn van Irakese ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders  zette de VN functionaris tien laureaten in het zonnetje, onder wie Hivos  partner Hanaa Edwar.

 

‘Mensenrechtenverdedigers  komen uit alle rangen en standen, van het niveau van  presidenten tot  de gewone man. Er bestaan geen functievereisten voor verdediger van  mensenrechten. Het enige dat je nodig hebt is betrokkenheid en moed’,  aldus Kobler.

 

Hanaa Edwar was  ingenomen met de prijs. De Irakese is een boegbeeld van de Irakese  mensenrechtenbeweging en leidt sinds lang Al Amal. Ze is al meer dan 40  jaar actief in het vakgebied en richt zich met name op beëindiging van  geweld tegen vrouwen. Edwar adviseert onder meer Human Rights Watch en  het open Society Institute. Ze schroomt niet om fel en direct uit te  halen naar machthebbers in haar land als die in haar ogen tekort  schieten.

 

Bekijk ook onze themapagina over vrouwenrechten in het Midden-Oosten

Lees ook