VN onderscheiding voor Hanaa Edwar uit Irak

16 december, 2011

De viering stond in  het teken van mensenrechtenverdedigers. Activisten die dagelijks  strijden tegen willekeur, geweld en alle vormen van discriminatie. In  het bijzijn van Irakese ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders  zette de VN functionaris tien laureaten in het zonnetje, onder wie Hivos  partner Hanaa Edwar.

 

‘Mensenrechtenverdedigers  komen uit alle rangen en standen, van het niveau van  presidenten tot  de gewone man. Er bestaan geen functievereisten voor verdediger van  mensenrechten. Het enige dat je nodig hebt is betrokkenheid en moed’,  aldus Kobler.

 

Hanaa Edwar was  ingenomen met de prijs. De Irakese is een boegbeeld van de Irakese  mensenrechtenbeweging en leidt sinds lang Al Amal. Ze is al meer dan 40  jaar actief in het vakgebied en richt zich met name op beëindiging van  geweld tegen vrouwen. Edwar adviseert onder meer Human Rights Watch en  het open Society Institute. Ze schroomt niet om fel en direct uit te  halen naar machthebbers in haar land als die in haar ogen tekort  schieten.

 

Bekijk ook onze themapagina over vrouwenrechten in het Midden-Oosten

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer