Verbeter de wereld met nieuwe media op Fill the Gap!

26 januari, 2010

Spreker Jennifer Corriero
“Geef jongeren een platform om verandering te bewerkstelligen”, spreker Jennifer Corriero geeft haar visie op jongeren, ICT en ontwikkeling. “Er zijn veel jongeren die een verschil willen maken in de wereld, maar zich geïsoleerd voelen. Zij hebben een platform nodig”. De jonge Canadese (27) is medeoprichter en directeur van organisatie Taking IT Global die jongeren met behulp van nieuwe media helpt om actie te voeren. Voor Fill the Gap was ze even in Nederland en sprak over verschillende manieren om jongeren te bereiken.

Een verschil maken
Jennifer Corriero was een jaar of zestien toen ze via haar school de optie kreeg om als vrijwilliger te werken bij verschillende instellingen. “Ik schreef mij in voor vijf verschillende organisaties en heb uiteindelijk ook bij alle vijf gewerkt.” Niet alleen waren deze vrijwilligerervaringen goed voor haar CV, maar Corriero ontdekte vooral dat er meer jongeren waren die, net als zij, graag een verschil wilden maken in de wereld. Twee jaar later richt Corriero het platform TakingIT Global op waar jongeren die op nationaal of internationaal niveau acties wilden organiseren voor een goed doel met elkaar werden verbonden. Ook is het platform waar jongeren met digitale middelen steun wordt geboden voor het doel waar ze zich voor inzetten. “Inmiddels hebben we al 279.000 geregistreerde gebruikers,” vertelt Corriero trots.

Aandacht
Corriero geeft inmiddels ook advies aan bedrijven en organisaties als Unicef en Microsoft over hoe jongeren beter bereikt kunnen worden met nieuwe media en hoe hun ambities digitaal gesteund kunnen worden. Ze deelt haar ervaring graag met anderen en is blij met de aandacht die zij en haar platform krijgen. “Tien jaar geleden zagen mensen totaal nog niet het potentieel in van het gebruik van nieuwe media om de stem van jongeren te versterken, maar tegenwoordig is dat totaal anders. Corriero’s grootste tips voor het bereiken van de jongeren? “Hun doel onder de aandacht brengen, hun stem versterken, ze verbinden, helpen met mede-organiseren en luisteren naar hun ideeën en verhalen.”

Open space
Na Corriero’s toespraak kwam het Open Space gedeelte van het programma aan de beurt. Wat is een Open Space? Iedereen in de zaal kan een onderwerp voor een discussie, brainstorm sessie of vragen op de agenda zetten en een Space claimen. Er worden door de deelnemers verschillende Open Spaces op de agenda gezet. De een wil graag verder discussiëren over wie deze jongeren zijn, hoe je naar ze kan luisteren, hoe je ze kan bereiken en of games gebruikt kunnen worden om hun skills verder te ontwikkelen. Andere brainstormen liever over de mogelijke impact die sociale media zoals Facebook en Twitter hebben. Na het definiëren van de verschillende Open Spaces verspreidt iedereen zich over de ruimte. Na een uur brainstormen en discussiëren, komt iedereen weer collectief terug bij de agenda om de conclusies van de sessies met elkaar te delen.

Resultaten
Uit de Open Spaces kwamen verschillende resultaten. Wil je jongeren bereiken? Vind ze dan op de plekken waar zij al komen, zoals Facebook. Daarbij moet training en onderwijs in ICT specifiek op jongeren gericht zijn. Dit kan door middel van e-learning programma’s of een spelend element in de training. Maar en eenduidig antwoord op alle vragen kwam er niet. Wel zijn er genoeg aanknopingspunten en zag je in vele Open Spaces een aantal hoofdpunten naar voren komen. Zo moeten jongeren betrokken worden, kunnen participeren en een stem krijgen in projecten die op hen zijn gericht. Inspireer ze met frisse, geslaagde en nieuwe ideeën en geef ze een platform waar ze kunnen experimenteren. Daarnaast kunnen organisatie lerende omgevingen voor jongeren creëren, niet alleen door onderwijs of training maar denk ook aan animaties en grafische vormgeving. Dan kan je echt een kloof overbruggen.

Wil je een uitgebreid verslag lezen? Hou dan de website van Fill the Gap in de gaten

Benieuwd hoe het er aan toe ging tijdens Fill the Gap? Kijk de video:

Lees ook