Verandering komt van de straat

8 mei, 2013

Vier grote internationale donoren financieren Making all Voices Count: het Britse DFID, het Amerikaanse USAID, het Zweedse SIDA en het Omidyar Network. Als winnaar van de tender mag Hivos het fonds leiden vanuit een consortium dat, naast Hivos, bestaat uit Ushahidi en IDS. Het bedrag is bestemd voor innovatieve oplossingen voor problemen, zoals sociale ongelijkheid, slecht bestuur en de kloof tussen burgers en de overheid.

Van straat naar staatDe enorme kloof tussen overheid en burgers is wereldwijd een hardnekkig probleem. Zowel in rijke-, arme- als in middeninkomenlanden. Waar ongelijkheid binnen samenlevingen toeneemt, groeit de groep mensen die geen aanspraak kan maken op (noodzakelijke) publieke voorzieningen. Het huidige informatietijdperk vraagt om nieuwe oplossingen voor diepgewortelde problemen. 

Making all Voices Count wil technologie voor sociale verandering om burgers en overheden te verbinden wereldwijd aanjagen. Dat zal gebeuren door innovatieve oplossingen te onderzoeken, stimuleren en succesvolle initiatieven op te schalen. Het publiek wordt betrokken bij de ontwikkeling van deze tools voor mondige burgers en luisterende overheden. Bijvoorbeeld via crowdsourcing en publiekscampagnes.

Tech for changeHivos heeft ruime ervaring met ‘tech for change’, waarbij techniek burgers helpt om voor hun rechten op te komen. Denk aan digitale platforms zoals Global Voices en Mid-East Youth waarmee duizenden activisten en bloggers van zich konden en kunnen laten horen. Een recenter project is Uchaguzi, een online platform dat tijdens de presidentsverkiezingen dit jaar in Kenia is ingezet. Burgers konden via sms, Twitter en Facebook melding maken van misstanden tijdens het stemmen. Deze meldingen zijn door Uchaguzi digitaal in kaart gebracht en voor iedereen toegankelijk gemaakt. Het resultaat was een transparant verkiezingsproces met de wereld als getuige.

Making all Voices Count sluit perfect aan bij de visie van Hivos hoe sociale verandering in de wereld bereikt kan worden.

 

Photo: all reserved to Akash Panos

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer