Van Tong Tong naar Oerol

13 mei, 2011

“Met ons bezoek aan Nederland hoop ik dat wij internationaal gaan doorbreken, en dat ons concept van traditionele kunst in een modern jasje wereldwijd erkenning krijgt”, vertelt regisseur Asep Budiman (38) van de Bandungse groep Behind the Actors. Zijn multidisciplinaire stuk Cuk & Cis, met dans, video en wayang keroncong (een combinatie van wajang poppenspel en krontjongmuziek) baseerde hij op korte verhalen van de journalist, schrijver en activist Tjalie Robinson (1911-1974). Diens 100e geboortedag wordt op het Indische Tong Tong Festival 2011 herdacht, met de voorstelling Cuk & Cis als hoogtepunt.

Sine Qua Non
Met twee collega-acteurs, Hendra Permana en Dias Mahiasani, is Budiman ook uitgenodigd om mee te werken aan de locatietheatervoorstelling Sine Qua Non van The Lunatics. Al eerder werkte dit Nederlandse theatergezelschap samen met een Indonesische theatergroep en Hivos-partner Payung Hitam. In Sine Qua Non vormt het Terschellingse landschap het decor, tijdens het toonaangevende Oerol festival. Bezoekers zullen met behulp van een MP3 speler niet alleen door het landschap worden geleid, maar ook op een tocht door de verbeelding. “Het lijkt me erg leuk als het publiek mede-acteur wordt, en wij als spelers slechts de aanjagers zijn. Ik ben heel benieuwd hoe het straks gaat worden”, aldus Budiman.

De voorstelling Cuk & Cis is vier keer te zien op het Tong Tong festival. Houd voor aanvangstijden de website van het festival in de gaten. De voorstelling Sine Qua Non is tijdens het Oerol festival op Terschelling te zien op 17 t/m 26 juni om 11:00 en 15:00 uur (vr 17 juni om 19:00 uur). Bestel uw kaarten via www.oerol.nl

Foto CC: Flickr/RozuChu

Lees ook