Beeld2

Radio Dreams

Iran staat op het punt om weer toenadering te zoeken met de rest van de wereld. Het land heeft een rijke geschiedenis en cultuur. Het land van Darius, van Omar Khayam, het land van de grote wetenschapper Ibn Sina of Avicena, bevindt zich op een belangrijk schakelmoment in de geschiedenis, en staat op het punt om uit zijn isolement te komen. Vroeg of laat gaat de wereld deze verandering merken. Maar de verandering zal het land zelf ook treffen: een hoog opgeleide bevolking als die van Iran zal vroeg of laat eisen gaan stellen. En een regering kan niet revoluties in de kiem blijven smoren, zoals het deed met de studentenopstand in 2009.

Voorlopig moeten we genoeg nemen met films van en met Iraniërs. Radio Dreams is zo’n film. De film is van Babak Jalali, bekend van de film Frontiers Blue van 2009. De Iraanse schrijver en balling, Royani, treffend gespeeld door Mohsin Namjoo, runt een Perzisch radiostation in San Francisco. Hij spreekt geen Engels of weigert het te spreken, heeft romans geschreven die alleen maar in Iran bekend zijn, op een verhalenbundel na die in Amerika is verschenen. Hij heeft een hekel aan zijn werk, hij vindt dat hij zijn talent verspilt. Dit is een thema dat bij vele vluchtelingen bekend is: het plotselinge besef bij aankomst in het nieuwe land dat de gekoesterde droom ver weg is, maar vooral de onmacht om daaraan iets te veranderen.

Op een dag, op uitnodiging van het radiostation, vliegt een rockband uit Afghanistan naar San Francisco om samen te spelen met de beroemde band Metallica. De film draait om het wachten op de komst van Metallica, de droom van de Afghanen, maar ook van Royani: de erkenning dat je ertoe doet, ondanks je afkomst, ondanks je kleine radiostation, ondanks je kleur of accent, ondanks alles. Net als vele vluchtelingen die op erkenning wachten, of migranten op een verblijfsvergunning. De uren slepen zich voort zonder Metallica, en met de uren groeien de wanhoop, onzekerheid en kwaadheid. Dit is een film over lotgevallen van migratie, over je bekneld voelen tussen twee werelden die je omsluiten, zoals het water de stad San Francisco, waar de film zich afspeelt, omsluit.

De film Radio Dreams van Jabak Jalali is vanaf 1 februari te zien op International Film Festival Rotterdam. Na de première op maandag is er in de foyer een Tiger Talk met de filmmaker.

Vamba Sehrif

Vamba Sherif is in Liberia geboren. Sinds 1993 woont hij in Nederland en ontpopt zich tot een succesvol schrijver. In zijn boeken koppelt hij grote thema's en politieke gebeurtenissen, zoals de burgeroorlog in Liberia of de aanslag op de Twin Towers, aan het leven van gewone mensen. Hij schreef vijf romans, waaronder De getuige (2011), Zwijgplicht (2007), Het koninkrijk van Sebah (2003) en Het land van de vaders (1999). Zijn boeken zijn uitgegeven in meerdere talen. Sherifs meeste ambitieuze roman, De Zwarte Napoleon, verscheen eind 2015. Hij werkt aan een nieuwe roman en een toneelstuk.

Tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR) schrijft Sherif voor Hivos over de acht genomineerde films in de Hivos Tiger Award Competition. Hivos is hoofdsponsor van IFFR en steunt filmmakers wereldwijd.