Update gearresteerde Syrische bloggers, journalisten en activisten

8 mei, 2012

Het SCM doet belangrijk werk op het gebied van mensenrechten en journalistiek. Niet alleen ondersteunen ze onafhankelijke media, ze monitoren ook mensenrechtenschendingen tegen journalisten en bloggers in Syrië. Het centrum is vaker doelwit van repressie van het autoritaire, gewelddadige regime van Assad en medewerkers zoals blogger Razan Ghazzawi en Mazen Darwish kwamen al eerder in problemen. Maar de situatie is nu veel ernstiger.

Vijf mannen die tijdens de inval werden gearresteerd, worden nog steeds vastgehouden in de gevangenis van de inlichtingendienst in Al-Mazzeh, Damascus. Zij hebben nog geen officiële aanklacht ontvangen. Mazen Darwish en Hussein Ghareer zitten sinds de inval in isolatie, ze zijn volkomen van de buitenwereld afgesloten en hebben ook geen toegang tot advocaten. Darwish is gemarteld en mishandeld.

Zeven andere medewerkers, waaronder blogster Razan Ghazzawi, worden nu vastgehouden in de Adra gevangenis in Damascus in afwachting van hun rechtszaak. Ook een toevallige bezoeker van het centrum tijdens de inval wordt in de Adra gevangenis vastgehouden. Alle acht kregen 22 april hun aanklacht te horen van de militaire aanklager: het ‘bezitten van illegale informatie met de bedoeling deze te verspreiden”, een strafbaar feit waar 6 maanden gevangenisstraf op staat. De militaire aanklager refereerde aan ‘opgenomen materiaal’ dat in het bezit zou zijn van de gedetineerde activisten en waarvan de bedoeling zou zijn geweest om “op te roepen tot protest’ tegen de regering. Geen van hen heeft nog contact op kunnen nemen met een advocaat. Het is tot zover nog niet duidelijk wanneer de rechtszaken zullen zijn.

Verschillende organisaties, waaronder Hivos, deden verschillende keren een oproep tot onmiddellijke vrijlating van deze arrestanten.

Ondersteun bloggers en journalisten in Syrië, geef hen slimme munitie voor vrijheid.

Lees ook