Responsive image
Nawal al-Yazeji: voorzitter Syrian Women's Initiative for Peace and Democracy.

Uniek: 100% vrouwelijke VN-adviesraad

22 augustus, 2016

In 2011 gingen vrouwen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika massaal de straat op. Na tientallen jaren van onderdrukking, corruptie en wanbeleid strijden zij nu voor gelijke rechten en echte inspraak. Ondanks geweld en andere grote veiligheidsrisico’s. In Syrië is temidden van de verwoestende oorlog een belangrijke stap gezet met de installatie van een VN-adviesraad die helemaal uit vrouwen bestaat.

“De vrouwen die nu opstaan, hebben allemaal een bijzonder verhaal”, vertelt Jetteke van der Schatte Olivier. “Een paar van die verhalen vind je terug op www.womenonthefrontline.eu, onder Portraits in Courage. Van Nawal al Yazeji bijvoorbeeld, die het boegbeeld is geworden van een historisch uniek fenomeen.”

Eén VN-gezant en twaalf vrouwen

In januari heeft De Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië, een 100% vrouwelijke adviesraad aangesteld. “Zij adviseren hem over alle onderwerpen die in de vredesbesprekingen aan de orde komen.” Nawal al Yazeji is voorzitter van deze bijzondere raad. Al decennialang zet zij zich in voor democratie en gelijkwaardigheid.

Persoonlijke tragedies

De twaalf raadsleden hebben heel verschillende achtergronden. “Zo zit er een dame in die voor de Syrische staats-TV werkte, een spreekbuis voor de dictatoriale overheid. En zij praat met vrouwen wier man in de gevangenis is doodgemarteld. Ongelooflijk bijzonder hoe zij zich over hun persoonlijke tragedies heen zetten om met elkaar in gesprek te gaan.”

“Samen zoeken ze naar oplossingen die kunnen bijdragen aan vrede en die voor alle partijen acceptabel zijn. Women on the Frontline traint deze vrouwen, zodat ze hun werk zo effectief mogelijk kunnen doen. Ik ben trots dat deze adviesraad er is gekomen”, besluit Jetteke. “En dat we vrouwen kunnen helpen om een serieuze rol te nemen op het internationale politieke speelveld.”

Met het programma Women on the Frontline in het Midden-Oosten ondersteunt Hivos in samenwerking met Oxfam Novib en PriceWaterhouseCoopers vrouwenorganisaties die vrouwelijk leiderschap stimuleren en deelname van vrouwen aan de politieke besluitvorming bevorderen, zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer