UNICEF onderzoek over FGM reden voor bezorgdheid

26 juli, 2013

In Kirkuk bijvoorbeeld, stelden WADI en haar partnerorganisatie Pana in 2012 vast, dat vrouwenbesnijdenis voorkomt in gebieden buiten de Koerdische regio in Irak. Na het ondervragen van 1212 vrouwen uit de Arabische en Turkmeense gemeenschappen van Kirkuk, werd vastgesteld dat vrouwenbesnijdenis een probleem is dat de gehele Iraakse natie onder ogen moet zien. 38,2 procent van de ondervraagde vrouwen gaf te kennen dat zij waren besneden. 118 van deze slachtoffers waren van Arabische afkomst, 56 van Turkmeense.

UNICEF stelt dat ‘data uit Irak laat zien dat vrouwenbesnijdenis alleen voorkomt in enkele noordelijke regio’s, waaronder Erbil and Sulaymaniyah, waar de meerderheid van de meisjes en vrouwen zijn besneden’. In het rapport wordt geconcludeerd dat het ‘vrijwel niet voorkomt in andere regio’s van het land’. Deze observatie komt niet overeen met de bevindingen van WADI en Pana in Kirkuk. 

“Uit ons onderzoek en interviews met medische professionals wordt duidelijk dat vrouwenbesnijdenis veel vaker voorkomt dan gedacht, ook in niet-Koerdische gebieden”, zegt Wadi directeur Thomas von der Osten-Sacken.

Het UNICEF onderzoek, gedaan in 29 landen, laat zien dat het risico dat meisjes lopen om besneden te worden tegenwoordig lager is dan 30 jaar geleden. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat de praktijk universeel gebleven is in landen als Soedan en Egypte. “Dat onderstreept het feit dat we buitengewoon bezorgd moeten blijven en meer moeten doen om vrouwenbesnijdenis uit te bannen”, zegt Von der Osten-Sacken.

> Download het rapport van UNICEF (pdf)
> Download het rapport van WADI (pdf)

Foto copyright WADI

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer