Turkse vakbondsleider ondervraagd na uitspraken kinderarbeid

18 januari, 2011

Eğitim Sen deed in 2007 onderzoek naar seizoensarbeid onder schoolgaande kinderen. Daaruit bleek dat in de regio Şanlıurfa 70 duizend kinderen vroegtijdig op ‘vakantie’ gaan en later in het nieuwe schooljaar beginnen. Ze werken vaak 6 tot 8 maanden met hun ouders in de landbouw. In de tv-uitzending herhaalde Mehmet Sıtkı Dehşet de bevindingen uit dit onderzoek.

Overdreven
De Turkse overheid kreeg recentelijk lucht van het tv-item en het onderzoek uit 2007 toen twee Nederlandse ministeries vragen gingen stellen. Dehşet is verhoord omdat zijn uitspraken overdreven zouden zijn. Het zou niet om 70 duizend kinderen uit de regio gaan, maar om de helft van dat aantal.

Stop Kinderarbeid is geschrokken van het verhoor van de Turkse vakbondsleider. De campagne zal kamerleden en Europarlementariers hierover informeren en samen met Education International (EI) en de Algemene Onderwijsbond (AOb) een solidariteitsbetuiging sturen naar de Turkse onderwijsbond Eğitim en Mehmet Sıtkı Dehşet.

Risico
Dehşet is naast vakbondsleider ook nog steeds leerkracht. Daarmee is hij in dienst van de Turkse overheid. In het verhoor heeft Dehşet expliciet gesteld nog steeds achter zijn uitspraken te staan en dat hij niet is gedwongen om deze te doen. Het risico bestaat dat hij zijn baan zal kwijtraken.

Naar aanleiding van het item van EénVandaag heeft de campagne Stop Kinderarbeid overheden, bedrijven en consumenten opgeroepen om actie te ondernemen tegen kinderarbeid en onderbetaalde arbeid in deze sector. Dit heeft onder andere geleid tot vragen in het Europarlement en de Tweede Kamer.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer