Turkse vakbondsleider ondervraagd na uitspraken kinderarbeid

18 januari, 2011

Eğitim Sen deed in 2007 onderzoek naar seizoensarbeid onder schoolgaande kinderen. Daaruit bleek dat in de regio Şanlıurfa 70 duizend kinderen vroegtijdig op ‘vakantie’ gaan en later in het nieuwe schooljaar beginnen. Ze werken vaak 6 tot 8 maanden met hun ouders in de landbouw. In de tv-uitzending herhaalde Mehmet Sıtkı Dehşet de bevindingen uit dit onderzoek.

Overdreven
De Turkse overheid kreeg recentelijk lucht van het tv-item en het onderzoek uit 2007 toen twee Nederlandse ministeries vragen gingen stellen. Dehşet is verhoord omdat zijn uitspraken overdreven zouden zijn. Het zou niet om 70 duizend kinderen uit de regio gaan, maar om de helft van dat aantal.

Stop Kinderarbeid is geschrokken van het verhoor van de Turkse vakbondsleider. De campagne zal kamerleden en Europarlementariers hierover informeren en samen met Education International (EI) en de Algemene Onderwijsbond (AOb) een solidariteitsbetuiging sturen naar de Turkse onderwijsbond Eğitim en Mehmet Sıtkı Dehşet.

Risico
Dehşet is naast vakbondsleider ook nog steeds leerkracht. Daarmee is hij in dienst van de Turkse overheid. In het verhoor heeft Dehşet expliciet gesteld nog steeds achter zijn uitspraken te staan en dat hij niet is gedwongen om deze te doen. Het risico bestaat dat hij zijn baan zal kwijtraken.

Naar aanleiding van het item van EénVandaag heeft de campagne Stop Kinderarbeid overheden, bedrijven en consumenten opgeroepen om actie te ondernemen tegen kinderarbeid en onderbetaalde arbeid in deze sector. Dit heeft onder andere geleid tot vragen in het Europarlement en de Tweede Kamer.

Lees ook