Beeld2

Speciale filmvertoning

Om Noord-Zuid spaarders te bedanken geeft Hivos samen met Triodos Bank 50x2 kaarten weg voor een speciale filmvertoning van ‘Oscuro animal' met Q&A tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam op 5 februari om 16.00 uur. Hivos is hoofdsponsor van het festival. Wilt u erbij zijn? Vult u hieronder dan uw gegevens in.

Ja, ik wil naar de speciale filmvertoning

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

Wat gaat u zien?

De film ‘Oscuro animal' van de Colombiaanse Felipe Guerrero vertelt het verhaal van drie vrouwen die door geweld en oorlog gedwongen worden om te vluchten. De hoofdpersonen spreken niet, maar de beelden des te meer.

La Mona steekt op een dag haar slapende vriendje - een brute paramilitaire commandant - neer. Ze vlucht. Een tweede vrouw, Rocío, moet ook haar woonplaats verlaten, omsingeld door paramilitaire troepen. Nelsa maakte zelf deel uit van de paramilitairen, die ze de rug toekeert nadat ze de uiteengereten lichamen van geëxecuteerde boeren moet begraven.

Rocío wordt diep in het regenwoud in de bus aangevallen door de militairen, terwijl La Mona zich een weg baant door een rivier. Nelsa zet ondertussen haar reis voort in een pick-uptruck samen met de man die haar heeft geholpen om te deserteren. Alle drie de vrouwen komen op hun weg naar Bogotá andere ontheemden tegen, de desplazados, naast demonstranten die de foto's van hun verloren dierbaren tonen.

Ondanks de ingrijpende gebeurtenissen weet ‘Oscuro animal’ de kalmte te bewaren in de bijna sereen aandoende beelden. Debuterend regisseur Felipe Guerrero, die zijn film met steun van het Hubert Bals Fonds maakte, geeft ruimte aan de in het nauw gedreven vrouwen. De afwezigheid van dialogen scherpt het gehoor voor het omgevingsgeluid: de vogels in het regenwoud, de muziek uit de radio en het vallen van de regendruppels op het gezicht van Nelsa als haar leven weer in rustiger vaarwater is gekomen.

 

Beeld2