Responsive image
Foto: Caecilia Rasch

Toon je solidair op ‘IDAHOT’!

17 mei, 2018

Vandaag is de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT). Hivos kijkt over de grens en roemt moedige initiatieven voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s en bi-, trans- en interseksuelen. De projecten zijn stuk voor stuk mogelijk gemaakt met steun van onze Nederlandse donateurs.

En ze zijn hard nodig omdat nog altijd miljoenen mensen niet vrijelijk kunnen liefhebben, of kunnen zijn wie ze zijn. Mensen die niet voldoen aan de heteroseksuele norm of geboren zijn in een verkeerd lichaam worden vaak gediscrimineerd en buitengesloten. Hivos is wereldwijd de grootste financier van LHBTI-rechten* en in Nederland sluiten steeds meer mensen zich bij ons aan. Met hun steun kunnen we ons elke dag extra inzetten voor gelijke rechten en diversiteit.

Op deze speciale dag delen we verhalen van dappere pioniers die de status-quo uitdagen en sterke LHBTI-bewegingen voortbrengen.

Utunzi: veiligheid voor de LHBTI-gemeenschap in Kenia

“Ik had geen keuze. Ze dreigden om mijn familie of mijn carrière te beschadigen. We moesten naar de dichtstbijzijnde pinautomaat en ik gaf hen 230 dollar die nog op mijn rekening stond. Ik stond te rillen van de angst”, meldt een slachtoffer van afpersers die het gemunt hebben op de LHBTI-gemeenschap in Kenia. Tot voor kort was er geen enkele opvang of juridische bijstand voor LHBTI’s die slachtoffer werden van geweld. Om deze slachtoffers te helpen en de misverstanden in kaart te brengen is met steun van Hivos het platfom Utunzi gelanceerd. Via Utunzi, wat ‘zorg’ betekent in Kiswahili, kunnen individuen en organisaties schendingen van LHBTI-personen  documenteren, reageren op noodsituaties, incidenten volgen en informatie delen. Het project is nu opgezet in verschillende gebieden in Kenia. James Wangombe, de programmamanager van Utunzi, wil graag uitbreiden naar heel Kenia en buurland Oeganda, waar de situatie nog nijpender is.

Victoria Clinic: een blauwdruk voor de toekomst

“De Victoria Clinic is meer en meer een bron van inspiratie, de motor achter verandering”, vertelt Loyd Norella van Hivos. Gespecialiseerde zorg voor transgendervrouwen is er nog bijna niet in de Filipijnen. Transvrouwen zijn zeer vatbaar voor hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen en zijn vaak slachtoffer van discriminatie en misbruik. De Victoria Clinic opende zijn deuren in januari 2017 en bood al snel meer dan alleen medische zorg. Het is een veilige haven geworden voor transgenders en een motor achter sociale verandering. De Victoria Clinic is van levensbelang, nu en in de toekomst. Met deze kliniek creëren we een blauwdruk om op voort te bouwen, om meer en betere zorg te bieden aan transvrouwen in de Filipijnen.

Victoria Clinic
Victoria Clinic

Helem: Een veilige plek voor de LHBTI-gemeenschap in Beiroet

“Iedereen die geen hetero is moet elke dag enorme hindernissen nemen. Sociaal gezien lijden deze mensen onder vooroordelen en geweld. Juridisch hebben ze geen poot om op te staan”, vertelt Genwa Samhat, directeur van Helem. In Libanon is het strafbaar om een andere seksuele geaardheid of identiteit te hebben. Helem is een burgerbeweging die opkomt voor de rechten van LHBTI’s in het land en is uitgegroeid tot een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn en van waaruit beetje bij beetje gewerkt wordt aan positieve verandering. “Ik ben hoopvol voor de situatie van LHBTI’s in Libanon. Helem is een beweging geworden die steeds meer nieuwe bewegingen voortbrengt. Zelfs als ze ons op de één of andere manier de mond zouden snoeren, dan zijn we niet meer te stoppen.”

Foto: Caecilia Rasch
Foto: Caecilia Rasch

IDAHOT: #showyoursupport

Hivos is nooit bang geweest om de meest controversiële, politiek en maatschappelijk gevoelige onderwerpen op de agenda te zetten. Wij vinden het belangrijk dat mensen de baas zijn over hun eigen lijf, hun seksuele identiteit en hun relaties. Tijdens IDAHOT 2018 wil Hivos aandacht vragen voor het feit dat dit voor miljoenen mensen wereldwijd niet geldt. Help jij mee? Laat je steun zien door op donderdag 17 mei de speciale Hivos DIY #showyoursupport-armband te dragen.

Klik hier om de armband te downloaden.

*2015-2016 Global Research Report

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer