Beeld2

Seksuele Rechten en Diversiteit

Mensen die niet voldoen aan de heteroseksuele norm of geboren zijn in een verkeerd lichaam hebben het bijna nergens in de wereld echt makkelijk. De kans dat zij gediscrimineerd of zelfs vervolgd worden om wie zij zijn, is in veel landen levensgroot: seksuele rechten en ook seksuele diversiteit is op veel plaatsen niet vanzelfsprekend. Deze mensen worden buitengesloten en moeten vechten voor hun rechten. Zij hebben bijvoorbeeld niet dezelfde toegang tot werk of medische zorg als anderen. In het verlengde hiervan, ligt de positie van vrouwen. Veel te vaak worden beslissingen over hun lichaam, zwangerschap en seksualiteit, genomen door mannen.

Rechten voor LHBT’s

Hivos was een van de eerste organisaties die zich inzette voor seksuele rechten. Wij hebben altijd geprobeerd om oog te hebben voor groepen mensen die buiten de boot vallen. Natuurlijk voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s), maar ook voor mannen die seks hebben met mannen (MSM), zonder dat zij zichzelf zien als homoseksueel. Hivos is nooit bang geweest om de meest controversiële, politiek en maatschappelijk gevoelige onderwerpen op de agenda te zetten. Daarvoor vinden wij het te belangrijk dat mensen de baas zijn over hun eigen lijf, hun seksuele identiteit en hun relaties.

Wat doet Hivos voor seksuele rechten en diversiteit?

Hivos werkt in landen als Oeganda, Irak en de Filipijnen samen met dappere voorvechters van gelijke rechten. Met hun werk richten zij zich allereerst op mensen die hun hulp het hardst nodig hebben. Zo bieden zij rechtsbijstand voor LHBT’s en voorkomen zij dat mensen besmet raken met hiv/aids. Daarnaast proberen zij overal ter wereld om de meest hardnekkige vooroordelen en stigma’s te bestrijden. Dat doen zij de ene keer in een campagne of een praatprogramma, de andere keer tijdens een kleurrijke optocht door de straten. Ten slotte wijzen Hivos en haar partners overheden, nationaal en internationaal, op hun verantwoordelijkheid om de rechten van álle mensen te respecteren. Help je Hivos mee het verschil te maken?

Doneer nu

Persoonlijke verhalen

Met jouw bijdrage hebben we al veel kunnen betekenen voor LHBT’s over de hele wereld. Zo ondersteunen wij organisaties die werken aan de economische, politieke en seksuele rechten van vrouwen en LHBT`s. Ben je benieuwd welke mensen we al hebben kunnen ondersteunen? Lees dan eens één van de persoonlijke verhalen en lees hoe jíj het verschil kan maken.

Beeld2

Unieke inkijk in de strijd voor LGBTIQ-rechten in Afrika

Lees het boek Boldly Queer online
Voorpagina boek Boldly Queer