Beeld2

The Land of the Enlightened

Toen ik in Koeweit woonde, raakte ik bevriend met een Afghaanse familie. Vader Riza was de kleinste man die ik ooit heb gezien, maar heel bijzonder en charismatisch. Hij had in Amerika gestudeerd en leidde als architect een gigantisch bouwproject in de woestijn. Het ontzag dat ik voor hem voelde en de gastvrijheid van de Afghaanse familie zijn me altijd bijgebleven. Ze zongen over een land van betoverende schoonheid waar het zuiverste water ter wereld door de bergen en dalen stroomde. Regisseur Pieter-Jan De Pue heeft met The land of the Enlightenend een film gemaakt die zeldzaam mooi is, maar ook zeldzaam knap de gevolgen van oorlog op het Afghaanse volk vastlegt. Een kindergang geleid door Gholam Nasir, zelf nog een kind, voert met het opsporen en doorverkopen van landmijnen of het aanvallen van karavanen voor de kostbare lapis lazuli zijn eigen oorlog om te overleven. Nasir droomt ervan ooit met zijn geliefde te trouwen. Terwijl hij zijn bende van de ene gevaarlijke missie naar de andere leidt, proberen de Amerikaanse soldaten die op het punt staan te vertrekken vergeefs gezag uit te oefenen op de lokale bevolking. Uit een scène waarin je ziet hoe een soldaat aan dorpelingen probeert uit te leggen waarom de Amerikanen de goodguys zijn en de Taliban de slechteriken en hoe zijn boodschap overkomt, uit het gebrek aan empathie, blijkt duidelijk hoe moeilijk het kan zijn vrede te brengen in een door oorlog geteisterd land.

Het nu eens wrede en dan weer betoverende landschap en de voortdurende veranderingen van weersomstandigheden maken van The land of the Enlightened een oogstrelende film. Eén van de fascinerendste films die ik in jaren heb gezien. ‘Afghanistan is de tuin van God,’ zegt Nasir. Na het zien van deze film kun je dat alleen maar beamen. Maar wel een tuin die door onkruid wordt overwoekerd. Wat er nog van over is, moet snel worden gered.

De film The Land of the Enlightened van Pieter-Jan De Pue is vanaf 2 februari te zien op International Film Festival Rotterdam. Na de première op dinsdag is er in de foyer een Tiger Talk met de filmmaker.

Vamba Sehrif

Vamba Sherif is in Liberia geboren. Sinds 1993 woont hij in Nederland en ontpopt zich tot een succesvol schrijver. In zijn boeken koppelt hij grote thema's en politieke gebeurtenissen, zoals de burgeroorlog in Liberia of de aanslag op de Twin Towers, aan het leven van gewone mensen. Hij schreef vijf romans, waaronder De getuige (2011), Zwijgplicht (2007), Het koninkrijk van Sebah (2003) en Het land van de vaders (1999). Zijn boeken zijn uitgegeven in meerdere talen. Sherifs meeste ambitieuze roman, De Zwarte Napoleon, verscheen eind 2015. Hij werkt aan een nieuwe roman en een toneelstuk.

Tijdens International Film Festival Rotterdam (IFFR) schrijft Sherif voor Hivos over de acht genomineerde films in de Hivos Tiger Award Competition. Hivos is hoofdsponsor van IFFR en steunt filmmakers wereldwijd.