Terug naar de schoolbanken

28 mei, 2014

Het door Hivos gecoördineerde programma Stop Kinderarbeid realiseert in zes Afrikaanse landen ‘Kinderarbeidvrije zones’. In dorpen, boerderijen of plantages in deze zone is geen sprake van kinderarbeid, maar gaan  alle kinderen naar school. Al meer dan 12.000 kinderen hoeven niet (langer) te werken en zitten weer in de schoolbanken.

Akky de Kort, programmamanager bij Stop Kinderarbeid, legt uit over de aanpak in de zones. “We werken niet alleen samen met gemeenschappen om een einde te maken aan schadelijke tradities: ook de mogelijkheden voor onderwijs worden versterkt. Dit doen we in samenwerking met lokale overheden, onderwijsautoriteiten, leraren, vakbonden, werkgevers, ouders en de kinderen zelf. Zo willen we iedereen ervan overtuigen dat de school de beste plek is voor kinderen”.

Opmerkelijk is dat het project ‘Omar’s Droom’, onderdeel van het programma Stop Kinderarbeid, een aanpak kiest die past bij de specifieke situatie in het land. Zo maakt de Zimbabwaanse partnerorganisatie CACLAZ gebruik van toneel om gemeenschappen voor te lichten. In Oeganda wordt de economische situatie van ouders versterkt via lokale spaar- en leenassociaties. In Marokko wordt, met dank aan de inzet van de lerarenvakbond, school aantrekkelijker  gemaakt zodat kinderen niet vroegtijdig afhaken.

Tesfalem heeft dankzij dat ene jaar school al de kans gekregen om zijn verborgen talenten te etaleren. De jongen die voorheen geld moest verdienen als veehouder en huishoudhulp, heeft het inmiddels geschopt tot klassenvertegenwoordiger.

School de beste werkplekHet programma Stop Kinderarbeid heeft tot doel alle vormen van kinderarbeid uit te bannen en een voltijdse opleiding te garanderen voor alle kinderen onder de 15. De coalitie werkt samen met organisaties in Azië, Afrika en Zuid-Amerika die uitgaan van het principe dat school de beste plek is voor het kind. Stop Kinderarbeid roept consumenten, bedrijven, regeringen en internationale organisaties op om de oprichting van ‘Kinderarbeidvrije zones’ te steunen en zich in te zetten voor kinderarbeidvrije productieketens. Sinds 2012 ontvangt het project ‘Omar’s Droom’ financiële steun van de Nationale Postcode Loterij.

Foto: Stop Kinderarbeid

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer