Telefoonnet redt uitgebuite dienstmeisjes

5 februari, 2014

Naar schatting twee tot drie miljoen dienstmeisjes werken op het Arabisch Schiereiland. Dubieuze bureaus werven de meisjes onder valse voorwendselen in landen als Sri Lanka, de Filipijnen en Indonesië. Kwetsbaar en moederziel alleen worden de meisjes vervolgens opgeofferd aan het gerief van hun Arabische huisbazen. Hoewel er welwillende werkgevers zijn, worden honderdduizenden meisjes dagelijks misbruikt.

Achter de voordeur kunnen de dienstmeiden geen kant op. Ze mogen het huis niet zelfstandig uit en als het al lukt om te vluchten is er geen bescherming voor de ‘huisslavinnen’. In landen zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten bieden overheden eerder tegenwerking dan hulp aan de jonge vrouwelijke immigranten.

Telephone Tree, Shelter meOmdat ter plaatse opvang organiseren voor NGO’s nog onmogelijk wordt gemaakt is een andere oplossing bedacht. Er wordt een netwerk opgezet waarin dienstmeisjes via mobiele telefoons met elkaar in contact kunnen komen. Zo kunnen zij elkaar acute opvang bieden en wordt de eenzaamheid verbroken. Dit gaat van start in Indonesië, nog voor de meisjes op het vliegtuig stappen. Naast het verenigen van de dienstmeisjes worden ook de bemiddelingsbureaus aangepakt. Een slimme beoordelingstool moet misstanden bij de wervingsbureaus publiekelijk aankaarten.

Hivos bedankt de Nationale Postcodeloterij voor het belangrijke werk dat zij met deze bijdrage mogelijk maakt. Sinds 2007 is Hivos beneficiënt van de Nationale Postcode Loterij. Naast de cheque voor het project Telephone tree, Shelter me, ontvangt Hivos ook een structurele jaarlijkse bijdrage van 1,35 miljoen euro.

Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

V.l.n.r. Edwin Huizing (Hivos), Evedien Tukkers (Hivos), Michiel Verboven (Nationale Postcode Loterij) en Jan Ernst de Groot (Hivos).

 

Foto: some rights reserved by @ILO/S.Mitra

Lees ook