Responsive image

Tegen huiselijk geweld in Tanzania

19 augustus, 2010

Toen zij aangaven hun dochter niet te willen verbieden om hen op te zoeken, werd hij zo kwaad dat hij met een machete Robi’s oren van haar hoofd heeft gesneden. Ook haar handen heeft hij toegetakeld. Vele operaties waren nodig om de schade zoveel mogelijk te herstellen, maar een groot deel van haar gehoor is verdwenen.

Zij ontvangt traumabegeleiding van de mensen van de organisatie Kivulini. Zij hebben haar ook geholpen te scheiden van haar man en een proces aan te spannen tegen haar schoonvader (dit heeft nog geen resultaat opgeleverd). Ze gaat sinds kort ook weer naar school. Als ze later voor de camera haar verhaal doet, roept ze vooral op tegen ‘early marriage’. Zij gelooft dat dit het leven van jonge vrouwen verwoest. Hoewel volgens de Tanzaniaase wet ‘early marriage’, het huwen van meisjes onder de achttien jaar, verboden is, blijkt de praktijk helaas anders.

Gemeenschappen mobiliseren om huiselijk geweld te voorkomen. Dat is het doel van vrouwenrechtenorganisatie Kivulini in Tanzania. Nodig, want uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Tanzaniaanse vrouwen in haar leven wordt geconfronteerd met geweld.

Wil jij andere vrouwen helpen om zich, net als Robi, te wapenen tegen huiselijk geweld?

Word donateur en steun het programma voor vrouwenrechten.
Via het programma Gender, vrouwen & ontwikkeling steunt Hivos vrouwenorganisaties die zich inzetten voor de rechten van vrouwen. Zo werken we aan versterking van weerbaarheid, zelfstandigheid en zeggenschap van vrouwen, ook over het eigen lichaam en seksualiteit.

Je kunt het Kivulini-project ook direct steunen.

Lees meer over Hivos & vrouwenrechten.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer