Tatedo in Tanzania

Tien kilometer lopen om brandhout te halen. De rook inademen van een houtvuurtje om op te koken. Dit is allemaal niet meer nodig sinds de invoering van de duurzame houtfornuizen van het project TaTEDO in Tanzania.

Hivos Item

Sieraden

Fatuma Ghuhia Mshana (44) kookte voorheen altijd op een traditioneel open vuurtje. Tijdens het koken kreeg ze veel rook binnen. Vaak moest ze 10 kilometer lopen om voldoende brandhout te kunnen verzamelen. Hierdoor was ze elke dag een hoop tijd kwijt. Sinds kort heeft ze een fornuis van TaTEDO. Omdat de rook wordt afgevoerd via een schoorsteen komt er geen rook meer in huis. En het fornuis is efficiënt zodat ze nog maar twee keer per week hout hoeft te verzamelen. “Ik ben heel blij met dit fornuis,” vertelt Fatuma. “Nu heb ik veel tijd over om andere dingen te doen. Ik maak veel sieraden van kralen. Deze kan ik goed verkopen. Ik vind het leuk om te doen en ik heb er extra inkomsten bij!”

Fatuma Ghuhia Mshana: "ik heb nu meer tijd over voor andere dingen"

Majiko

Inmiddels gebruiken meer dan 1,1 miljoen mensen de zuinige fornuizen van TaTEDO. De eerste ontwerpen van het fornuis stammen uit begin jaren negentig. De fornuizen - majiko genoemd in Swahili – zorgen voor minder rook in de keuken en dragen bij aan een beter leefklimaat en een betere gezondheid. Daarnaast gebruiken de fornuizen minder brandhout en zorgen dus voor minder ontbossing en een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Verse broodjes

Behalve een bijdrage aan betere, betaalbare en duurzame energie, leveren de fornuizen van TaTEDO ook een onverwacht onbedoelde economische boost. TaTEDO is een organisatie die kennis over duurzame energie ontwikkelt en dan overdraagt. Dus installeren ze de fornuizen niet zelf, maar leveren de technische kennis. Inmiddels is er een hele sector ontstaan van fornuizenbouwers in Tanzania. Ruim 2000 ondernemers verdienen hun brood met het produceren en verkopen van de fornuizen. Vrouwengroepen die een fornuis met oven kochten verdienen nu extra met de verkoop van verse broodjes.