Syrische partner voor anti-terrorisme rechtbank

15 mei, 2013

Op 21 augustus staan Mazen Darwish en vier van zijn collega’s van SCM terecht voor het Anti-Terrorisme Gerecht in Damascus. Ze worden beschuldigd van het aanzetten tot terrorisme. Darwish, Hussein Gharir en Hani Zaitani zijn momenteel gedetineerd in de Adra gevangenis in Damascus. De overige twee zijn voorwaardelijk vrijgelaten in afwachting van hun proces. 

GearresteerdZe zijn gearresteerd op 16 februari 2012 tijdens een inval in het SCM kantoor. Sommigen van hen hebben maanden vastgezeten in eenzame opsluiting, zonder contact met advocaten of familie, en zijn mishandeld en gemarteld. De vijf activisten zijn aangeklaagd wegens ‘aanzetten tot terroristische daden’. Mensen die schuldig zijn bevonden aan het aanzetten tot terrorisme kunnen veroordeeld worden van drie tot vijftien jaar gevangenisstraf en dwangarbeid. Vanwege de politieke motieven, die Hivos achter deze zaak ziet, verwacht Hivos hoge straffen.

Vrijheid van meningsuitingMazen Darwish en zijn SCM collega’s hebben zich altijd op vreedzame wijze ingezet voor bevordering van mensenrechten en vrijheden, in het bijzonder de vrijheid van meningsuiting. Daarom is Hivos er van overtuigd dat de aanklachten politiek gemotiveerd zijn, louter vanwege hun werk als mensenrechtenverdedigers. Hivos maakt zich ook zorgen dat de procesgang niet zal voldoen aan internationale normen van een eerlijk proces.

Fundamentele vrijhedenHivos en het Syrische Centrum voor Media en Vrijheid van Meningsuiting zijn partners sinds medio 2010. De afgelopen tien jaar hebben Mazen Darwish en zijn collega’s zich moedig ingezet voor bevordering van mensenrechten en fundamentele vrijheden in Syrië – een autoritaire staat met een zeer repressief regime. Zoals rijkelijk is gedocumenteerd, gebruikt het Assad regime sinds maart 2011 hevig geweld tegen vreedzame demonstranten en gewone burgers, die hun onvrede met de autoriteiten kenbaar maken. Sinds ze hun werk begonnen in 2004, zijn Mazen Darwish en zijn collega’s meermaals gearresteerd en gevangengezet, zijn ze onderworpen aan lichamelijk geweld en administratieve beperkingen zoals reisverboden en de stelselmatige afwijzing van de officiële registratie van SCM in Syrië. SCM werkt, ondanks dat ze driemaal zijn gesloten door de Syrische autoriteiten, echter gewoon door.

Foto: all rights reserved SCM

Lees ook