Syrische activisten opgepakt

17 februari, 2012

Hivos maakt zich ernstige zorgen over het lot van Ghazawi, Darwish en  hun collega’s en roept op tot hun onmiddellijke vrijlating.

Razan Ghazawi werd al eerder gearresteerd, in december 2011, om enige weken later weer te worden vrijgelaten. Voor haar vrijlating werd intensief campagne gevoerd op sociale media (#freerazan). Mazen Darwish is in het verleden verschillende keren gearresteerd en mishandeld. De directe reden van de arrestaties in het kantoor van SCM als wel de omstandigheden waaronder zij plaatsvonden zijn onduidelijk. 

Hivos ondersteunt het Syrische mediacentrum vanaf medio 2010. Het centrum opereert op het snijvlak van mensenrechten en vrije media, onder extreem moeilijke omstandigheden. De groep bestaat uit moedige vrijwilligers, professionals op verschillende terreinen, die zich hebben verenigd in een open-minded, progressieve organisatie. Het centrum brengt mensenrechtenschendingen van journalisten, bloggers en activisten in kaart en rapporteert daarover. Autoriteiten houden de organisatie vanwege de kritische rapporten die zij publiceert al jaren in gaten.

De Syrische autoriteiten proberen onafhankelijke journalistiek de mond te snoeren. De verontrustende berichten over gevangen of verdwenen journalisten op de website van het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression spreken boekdelen.

Lees ook

 • ‘Film opent andere luikjes’

  29/05/2019

  Het Queer Film Festival sprak met onze programmamanager Sexual Rights & Diversity Karen Hammink over het belang en effect van film als het gaat om meer bewustwording en begrip voor LHBTI’s.

  Lees meer

 • Nieuw programma ‘Work: No Child’s Business’ ter bestrijding van kinderarbeid gelanceerd

  24/05/2019

  Stop Kinderarbeid (gecoördineerd door Hivos), UNICEF Nederland en Save the Children Nederland verwelkomen unieke kans om bij te dragen aan het uitbannen van kinderarbeid. 23 mei, Den Haag.  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de Alliantie van deze organisaties €35 miljoen zal ontvangen om hun nieuwe programma ‘Work: No Child’s Business’ uit […]

  Lees meer

 • De revolutie van een oma

  23/05/2019

  De 81-jarige Elena uit Costa Rica is een moedige oma die opkomt voor acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Elk jaar maakt zij de regenboogvlaggen voor de pride parade. Ze werd het symbool voor acceptatie in een conservatief land. Haar kleindochter en LHBTI-activist Shi vertelt ons hun verhaal.

  Lees meer