Syrische activisten opgepakt

17 februari, 2012

Hivos maakt zich ernstige zorgen over het lot van Ghazawi, Darwish en  hun collega’s en roept op tot hun onmiddellijke vrijlating.

Razan Ghazawi werd al eerder gearresteerd, in december 2011, om enige weken later weer te worden vrijgelaten. Voor haar vrijlating werd intensief campagne gevoerd op sociale media (#freerazan). Mazen Darwish is in het verleden verschillende keren gearresteerd en mishandeld. De directe reden van de arrestaties in het kantoor van SCM als wel de omstandigheden waaronder zij plaatsvonden zijn onduidelijk. 

Hivos ondersteunt het Syrische mediacentrum vanaf medio 2010. Het centrum opereert op het snijvlak van mensenrechten en vrije media, onder extreem moeilijke omstandigheden. De groep bestaat uit moedige vrijwilligers, professionals op verschillende terreinen, die zich hebben verenigd in een open-minded, progressieve organisatie. Het centrum brengt mensenrechtenschendingen van journalisten, bloggers en activisten in kaart en rapporteert daarover. Autoriteiten houden de organisatie vanwege de kritische rapporten die zij publiceert al jaren in gaten.

De Syrische autoriteiten proberen onafhankelijke journalistiek de mond te snoeren. De verontrustende berichten over gevangen of verdwenen journalisten op de website van het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression spreken boekdelen.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer