Syrische activist Razan Zaitouneh ontvoerd

11 december, 2013

Razan Zaitouneh is een van de weinige, internationaal bekende activisten die sinds het begin van de opstand in Syrië is gebleven. Ze is mede-oprichter van de Local Coordination Committees in Syria (LCC) en van het Violations Documentation Center (VDC) waar mensenrechtenschendingen worden gedocumenteerd.

Chemische wapensZaitouneh schreef zowel over de misdaden van het regime als wandaden van de opstandelingen. Met collega’s van het LCC en de VDC, bracht zij het nieuws over de beruchte aanval met chemische wapens van 21 augustus in de buurt van Damascus. In een ander artikel, gepubliceerd op 1 december, hekelt ze de ontvoering van een jonge arts door de Islamic State of Iraq and as-Sham (ISIS) en plaatst ze de liquidaties van deze groep opstandelingen op het niveau van de gruwels van het Assad-regime.

In december 2011 werd Zaitouneh door Foreign Policy’s gekozen tot een van de Global Thinkers. Voor dit jaarlijkse evenement legde zij in deze video uit waarom Syriërs alles riskeren om tegen het Assad-regime in opstand te komen:

 

Samen met organisaties zoals de VDC, de LCC’s, het Gulf Center for Human Rights en vele anderen vraagt Hivos aandacht voor deze ontvoering en roept op tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Razan Zaitouneh, Wael Hamada, Nazem al- Hamadi en Samira Al- Khalil.

Hivos kent Razan Zaitouneh als een vreedzame mensenrechtenactivist. Ze is verbonden aan Hivos partner Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM) waarvan het personeel werd gearresteerd in februari 2012. Razan Zaitouneh is vooral belangrijk voor de SCM-groep omdat Mazen Darwish, directeur en oprichter,vast zit op beschuldigingen van terrorisme.

Op 8 april 2014 – drie maanden na de ontvoering – publiceerden familieleden van Zaitouneh een statement, waarin zij vragen om tips over haar locatie en mogelijke ontvoerders. Want ondanks het feit dat de ontvoering door vele internationale mensenrechtenorganisaties is veroordeeld, wordt Zaitouneh nog altijd gevangen gehouden. Lees de hele verklaring hier.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer