Syrië dodelijkste land voor journalisten

30 mei, 2012

Meest recente bericht is de gewelddadige dood van filmmaker en journalist Basel Shehadeh. Sommigen worden op een gruwelijke manier geëxecuteerd, zoals Khaled Mahmoud Kabbisho. Na zijn arrestatie 17 april reden regeringstroepen over zijn hoofd met een tank. Kabbisho postte regelmatig video’s van de protesten en het overheidsgeweld op YouTube.
 
Terwijl het geweld in Syrië toeneemt en een recent rapport van de VN zelfs spreekt van ‘het uitroeien’ van de oppositie door de Syrische regeringstroepen, neemt dus ook het geweld tegen journalisten en bloggers drastisch toe. Hivos roept VN-gezant Kofi Annan op de vervolging van journalisten rechtstreeks aan de orde te stellen in zijn contacten met de Syrische autoriteiten.

Hivos maakt zich tevens ernstige zorgen over het feit dat talloze journalisten en bloggers gevangen zitten. Afgelopen 17 mei werd burgerjournalist Mohammed Abdelmawla al-Hariri ter dood veroordeeld, omdat hij regelmatig verslag deed op Al-Jazeera van de gebeurtenissen in Zuid-Syrië. Hij is intussen zozeer gemarteld in de gevangenis dat hij deels verlamd is.

Dit vonnis doet het ergste vrezen voor de journalisten die nu nog vastzitten. Hivos vraagt in het bijzonder aandacht voor de zaak van haar partnerorganisatie Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM). Dit mediacentrum was een zeer belangrijke ondersteuning voor en door journalisten in Syrië. Niet alleen gaven ze de nodige juridische en praktische ondersteuning aan Syrische journalisten, maar ze rapporteerden ook de talloze mensenrechtenschendingen door het regime tegen journalisten en bloggers. 16 van de 49 gerapporteerde arrestaties van (burger)journalisten in 2012, betroffen medewerkers van dit mediacentrum.

De rechtszaak tegen 8 journalisten en bloggers van SCM, waaronder internationaal bekende blogger Razan Ghazzawi, zou vandaag plaatsvinden maar is uitgesteld. Deze acht medewerkers worden verdacht van het ‘bezit van illegale informatie met de intentie deze te verspreiden’.

Zorgelijk is ook de situatie van directeur van het mediacentrum Mazen Darwish en drie collega’s, die sinds hun arrestatie in februari dit jaar in isolatie gevangen zitten. Zij hebben ook geen toegang tot advocaten. Hivos krijgt verschillende berichten over marteling van Mazen Darwish.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer