Sumba vol energie

16 mei, 2011

Al toeterend rijden we door het betoverende landschap van Sumba. Iedere buffel, geit of andere vluchtende tegenligger wordt vrolijk begroet door de claxon van onze chauffeur. Hij heeft een knalrode mond van het kauwen op de betelnoot, een palmvrucht met een speciale betekenis voor de Sumbanezen. Als je op de juiste manier kauwt produceer je dieprood mondslijm. Los van de verdovende werking is het delen van deze noot een teken van gastvrijheid en respect.

Ook Ruben en Sam, het winnende team van 6x6x6opreis, rijden met ons mee. Hivos doet mee met deze online actie om bekendheid te geven aan Sumba, het Iconic Island dat een voorbeeld moet zijn van duurzame energie. Ruben en Sam maken een filmpje en hopen met hun reis de online actie te winnen door de meeste stemmen te verzamelen via social media.

Van waterval naar elektriciteit

Waterkracht Sumba - foto Felencia Hutabarat

 We zijn onderweg naar het waterkrachtproject van Hivos’ partner Ibeka. Bij een afgelegen rivier is het Ibeka-team neergestreken om een constructie te bouwen die bewoners van het stadje Bakahau van energie zal voorzien. Schone energie, want de elektriciteit die deze waterkrachtcentrale opwekt is duurzaam. Het is lastig voor te stellen wat dit zal veranderen voor de bewoners die tot nu toe altijd verstoken waren van energie. Normaal is het vanaf half zeven aardedonker. Straks is er ineens licht, zodat kinderen kunnen lezen of spelletjes spelen.

IbekaMet de auto is het onmogelijk om de laatste rotsige hellingen naar de stromende rivier te trotseren. Daarom stappen we achterop de motoren van de locals die dit project realiseren. Zij brengen ons bij het tijdelijk onderkomen van de mannen van Ibeka. Het is nog best spannend op de motor, via heuvels, rivieren en smalle onverharde paadjes racen we naar de projectlocatie. Deze is indrukwekkend (zie foto): in een groen ongerept landschap heeft het Ibeka team zijn kamp opgeslagen om iedere dag te bouwen aan de centrale. Het is hard werken in de verzengende, vochtige hitte op Sumba; stenen sjouwen, buizen op maat maken, rotsen uithakken.

Felencia Hutabarat - Sumba waterpower

Ibeka heeft jarenlange ervaring in het bouwen van waterkrachtcentrales overal in Indonesië. Trots laten zij zien wat ze tot nu toe hebben gebouwd en wat er nog moet gebeuren. Over een aantal maanden is het af. En dan weer op naar de volgende waterkrachtcentrale.

Energie en armoedeOp Sumba, een van de armste eilanden van Indonesië, leven veel mensen zonder elektriciteit. Hier wil Hivos verandering in brengen, door toegang te geven tot (schone) energie. Het begin is al gemaakt met een waterkrachtcentrale van Ibeka in een afgelegen dorpje. Toegang tot (schone) energie en armoedebestrijding zijn voor Hivos onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Foto Sam Godfried - Sumba

Foto’s met dank aan Felencia Hutabarat en Sam Godfried

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer