Responsive image

Strijd tegen hiv in Guatemala

23 december, 2016

Bij ons in Guatemala komt bij bepaalde groepen besmetting met hiv opvallend veel voor. Het gaat dan vooral om homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en sekswerkers. Er is nog veel terrein te winnen, toch boeken we ook goede resultaten.

Van 5 naar 1 procent besmetting

De grootste vooruitgang zien we op dit moment onder vrouwelijke sekswerkers. Tien jaar geleden was 5 procent besmet met hiv. Nu is dat in Guatemala Stad nog maar 1 procent. Daar ben ik echt trots op! Want dit is voor een belangrijk deel te danken aan het werk dat we met onze partners hebben verricht. We hebben er voor gezorgd dat deze vrouwen zich nu kunnen organiseren en toegang hebben tot medische zorg en voorbehoedsmiddelen.

Hivos is hier nu een autoriteit op het gebied van hiv-gerelateerde onderwerpen en het universele recht op gezondheidszorg. Dat is een belangrijke ontwikkeling. We helpen maatschappelijke organisaties die zich hard maken voor een betere positie van LHBT’ers en sekswerkers. Ook het Ministerie van Gezondheid en Sociale Bijstand doen vaak een beroep op ons.

Toekomstplannen

Natuurlijk is ons werk nog niet gedaan. Onder vrouwelijke transgenders komt hiv bijvoorbeeld nog steeds schrikbarend veel voor. Bijna 1 op de 4. Ook mannen die seks hebben met mannen lopen nog steeds veel risico; in Guatemala Stad is bijna 9 procent van hen besmet. De komende vijf jaar werken we vooral aan het vergroten van maatschappelijke betrokkenheid en aan het actief betrekken van LHBT’ers en sekswerkers bij besluitvormingsprocessen. Als zij zelf aan tafel zitten, wordt hun stem gehoord.

Saira Ortega

Directeur van het Hivos hiv & human rights programma in Guatemala

 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer