Stop het geweld en steun de transitie naar een nieuw Syrië

20 april, 2011

Dit zeggen zestien internationale ngo’s die in Syrië en de rest van het Midden-Oosten werken (waaronder Hivos en IKV Pax Christi) in een brief aan Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, en Ahmet Davutgolu, de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken.
 

Noodzakelijke hervormingenDe organisaties zeggen dat “met elke dag die voorbij gaat en met elke Syriër die wordt gedood, het moeilijker wordt om een politieke oplossing te vinden”. Ze sporen de Europese Unie aan om al het mogelijke te doen om in dialoog te gaan met de Syrische regering en de dialoog tussen de overheid en de oppositie te bevorderen.

Daarnaast roepen de organisaties de EU en haar lidstaten op om alle bilaterale steun aan Syrië op te schorten totdat de gewelddadige onderdrukking van de vreedzame protesten stopt en er een duidelijk plan en tijdslijn is voor de noodzakelijke hervormingen. Dit geldt zowel voor de 40 miljoen euro die Syrië jaarlijks uit het ENP programma ontvangt als voor de bilaterale hulp vanuit lidstaten.

TurkijeOmdat Turkije zeer sterke diplomatieke en economische banden heeft met Syrië, roepen de organisaties dit land op om de dialoog met tussen de twee landen te verdiepen en zich in te zetten voor dialoog tussen de regering en de oppositie. Ook Turkije zou de samenwerking met Syrië op een aantal vlakken stop moeten zetten totdat het geweld tegen demonstranten stopt en er een duidelijk plan is om de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Lees hier de brief aan Catherine Ashton (PDF).
Lees hier de brief aan Ahmet Davutgolu (PDF).

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer