Steeds bredere steun voor Eerlijke Bankwijzer

21 juni, 2011

Sinds de lancering van de Eerlijke Bankwijzer in 2009 zijn nu –door alle vergeleken banken samen- exact 100 meetbare aanscherpingen van maatschappelijk beleid doorgevoerd. Veertien maatschappelijke organisaties hebben intussen officieel hun steun uitgesproken voor de doelstelling van Eerlijke Bankwijzer, waaronder Hivos, Cordaid en Greenpeace.

 

Verantwoord gedragWoordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer Peter Ras: "De steun van zoveel belangrijke organisaties laat zien dat de roep om maatschappelijk verantwoord gedrag van de banken steeds groter wordt, of het nu om bonussen gaat of om de manier waarop banken investeren of beleggen. Banken lijken dat ook steeds beter te begrijpen, maar we zijn er nog lang niet.”

Van Lanschot heeft voortgang geboekt op het gebied van gezondheid en de maakindustrie, met criteria voor veiligheid op het werk, mensenrechten, giftige stoffen en milieu. NIBC voert nieuw beleid op landbouw, met eisen op het gebied van arbeidsrechten, duurzame productietechnieken en dierenwelzijn. In de maakindustrie stelt NIBC nu voorwaarden voor arbeidsrechten en de transparantie van toeleveringsketens. De ING, die eerder dit jaar zwaar onder vuur lag in verband met haar bonusbeleid, paste dat beleid aan met meer nadruk op lange termijndoelstellingen. De score voor haar bonusbeleid ging daarom van “onvoldoende” naar “matig”. ABN Amro heeft voor het eerst in jaren weer een duurzaamheidsverslag volgens internationale richtlijnen uitgebracht. Eerder had de Eerlijke Bankwijzer de bank hier met klem om verzocht, en ook minister De Jager van Financiën heeft zich hier ferm voor uitgesproken. De bank publiceert echter nog niet haar beleid op sociale en milieuthema’s en per sector.

OnvoldoendeToch halen de banken nog steeds te veel onvoldoende of matige scores. Het wapenbeleid van ING en Rabobank’s dochter Robeco schiet ook nog steeds tekort, ondanks herhaalde oproepen tot aanscherping vanwege investeringen in bedrijven die wapens leverden aan onder meer Libië. De meeste banken scoren niet goed op klimaatbeleid en diverse banken blijven achter op transparantie en bonusbeleid. Uit praktijkonderzoeken blijkt verder regelmatig dat banken nog lang niet altijd krachtige MVO-criteria in bijvoorbeeld kredietovereenkomsten met hun klanten opnemen, of een dialoog aangaan of druk uitoefenen op klanten bij wie misstanden voorkomen.

Vanaf vandaag wordt de doelstelling van de Eerlijke Bankwijzer, "verduurzaming van banken met behulp van consumenten" officieel gesteund door de volgende organisaties: CNV, Cordaid, Greenpeace, BothEnds, Hivos, ICCO, IKV Pax Christi, Green Cross Nederland, Natuur en Milieu, VBDO, WSPA, Niza, TNI en Eurogroup for Animals. Deze organisaties hebben een achterban van zo’n 1,3 miljoen mensen.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Het onderzoek is uitgevoerd door Profundo. Op 5 juli zal het eerstvolgende praktijkonderzoek, over investeringen van banken in varkenshouderijen, worden gepubliceerd.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer