Shadi Sadr krijgt Mensenrechtentulp 2009

21 oktober, 2009

Onderzoekster, journalist en advocaat
Sadr is oprichter en directeur van Raahi, een organisatie die onderzoek doet naar de verbetering van vrouwenrechten. Bovendien voert Sadr met haar campagne ‘Stop Stoning forever’ strijd tegen het stenigen van vrouwen .Als advocaat heeft ze activisten, journalisten en verschillende ter dood veroordeelde vrouwen vertegenwoordigd. Zij combineert deze functie met haar werk als journalist. Regelmatig schrijft ze kritische artikelen over de rechtszaken die zij als advocate op zich neemt en over de manier waarop vrouwen worden behandeld. Al jarenlang haalt zij onderwerpen – zoals huiselijk geweld – uit de taboesfeer.

Buitengewone moed
Verhagen prijst Sadrs ‘buitengewone moed, standvastigheid en werk in een klimaat van zeer zorgelijke en herhaalde schendingen van mensenrechten’. Volgens hem wordt zij voortdurend afgeluisterd en bedreigd. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden. Minister Verhagen reikt haar de prijs maandag 9 november uit in de Ridderzaal te Den Haag.

Lech Walesa Award
Eerder ontving Sadr al op 28 september de Lech Walesa award. Deze prijs werd opgericht in 2008 voor mensen die zich inzetten voor begrip en samenwerking tussen de naties, vrijheid en solidariteit. Walesa won de Nobelprijs voor de Vrede in 1983 voor zijn geweldloze strijd in Polen tegen het communisme. Hij werd de Poolse eerste democratisch verkozen president in 1990, een jaar na de ineenstorting van de communistische heerschappij.

Lees verder over de uitreiking van de Tulp aan Shadi Sadr op maandag 9 november.

Lees hier meer over Stop Stoning Forever

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer