Shadi Sadr draagt prijs op aan gevangen Iraanse activiste

10 maart, 2010

Sadr zou de prijs 10 maart in Washington in ontvangst nemen uit handen van de Minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Hillary Clinton. In plaats daarvan roept Sadr tijdens de prijsuitrijking via een videoboodschap op voor de vrijlating van de vele activisten in Iran die nog vastzitten.

Videoboodschap Sadr tijdens prijsuitreiking in Washington:
“As Shiva is not with us and cannot attend this award ceremony, I will also refrain from attending in the hope that my absence will turn the attention of the international community to her dire situation, and help to free her along with other human rights activists and journalists in Iranian prisons”.

Shiva Nazar Ahari
Shiva Nazar Ahari is een van de oprichtsters van de Student Committee of Human Rights Reporters (CHRR) en zet zich net als Shadi Sadr in voor de verbetering van vrouwenrechten in Iran. Ahari is verschillende keren opgepakt en zit momenteel sinds 21 december 2009 vast in de beruchte Evin gevangenis. Shadi Sadr is Iran ontvlucht nadat ze verscheidene malen is opgepakt en bedreigd, maar blijft zich inzetten voor de vrijlating van Ahari en vele andere activisten die onschuldig vastzitten.

International Women of Courage Award
De International Women of Courage Award wordt sinds maart 2007 jaarlijks uitgereikt aan vrouwen voor het tonen van uitzonderlijke moed en leiderschap in hun strijd voor de verbetering van de rechten van vrouwen. Het is de enige prijs binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten die specifiek gericht is op buitengewoon vrouwelijk leiderschap. Shadi Sadr won deze prijs als erkenning van haar uitzonderlijke moed en leiderschap in haar gevecht voor rechtvaardigheid en mensenrechten in Iran.

Shadi Sadr
Sadr vertegenwoordigde door steniging ter dood veroordeelde vrouwen, mensenrechtenverdedigers en journalisten die vanwege hun overtuigingen door het Iraanse regime werden vervolgd. Zij is oprichtster en directeur van Raahi, een organisatie die juridisch advies verstrekte aan vrouwen die hulp vroegen op het gebied van echtscheiding, voogdij en huiselijk geweld. Deze vrouwen liepen tegen de grenzen aan van het Iraanse rechtssysteem. De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos ondersteunde Raahi vanaf 2004, tot de organisatie in 2007 door de Iraanse autoriteiten gesloten werd.

Discriminatie van vrouwen in Iran
Discriminerende wetgeving op het gebied van echtscheiding en voogdij, steniging van vrouwen, recht op polygamie voor mannen, kindhuwelijken, het zijn slechts een paar voorbeelden van discriminatie van vrouwen in Iran. Juist vanwege deze praktijken, strijden veel mannen en vrouwen in Iran voor gelijke rechten. Activisten die zich inzetten voor de rechten van vrouwen worden in Iran actief vervolgd, opgesloten en geïntimideerd. Met haar beslissing de prijs in Washington niet in ontvangst te nemen, hoopt Shadr de internationale gemeenschap te bewegen hier een eind aan te maken.

Meer informatie:
Bekijk de videoboodschap
Iraanse Shadi Sadr ontvangt International Women of Courage Award
Shiva Nazar Ahari in gevangenis (English)

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer