Senegalese Op hoop van zegen nog tot 12 september in Nederland

11 september, 2009

Dieuna Diaffé’ is een bewerking van het toneelstuk ‘Op hoop van zegen’ uit 1900 van de (toneel)schrijver Herman Heijermans. In het stuk schrijft Heijermans over de slechte levensomstandigheden van arme vissers en hun familie die uit nood moesten werken op krakkemikkige visserschepen van rijke bazen. Uiteindelijk verliest de hoofdpersoon, vissersvrouw Kniertje, haar beide zonen Barend en Geert tijdens een scheepsramp.

Het verhaal van Yaye Cathy (Kniertje) wordt hier in drie aktes gespeeld door West-Afrikaanse artiesten. In de Nederlandse voorstellingen speelt een Hollandse Kniertje mee. Zij gaat onder meer in gesprek met een van de Senegalese percussionisten. Het tragische lot van Modou (Barend) en Madiama (Geert) wordt omlijst door moderne Senegalese dans en een bewerking van de traditionele lokale vissersliederen.

Het idee komt van Maaike Cotterink, een sociologe die onderzoek deed naar de omstandigheden van de vissers in Senegal. Zij ontdekte dat de werkomstandigheden van de Hollandse vissers een eeuw geleden vergelijkbaar zijn met de situatie van nu in Senegal. Arme vissers worden, inclusief hun houten scheepjes, door kapiteins van tankschepen meegenomen om onder meer in Angola te vissen. Dat houdt in dat de vissers afhankelijk zijn van de kapiteins en weinig water, voedsel en slaap krijgen.

Theatre Embassy besloot op basis van deze gegevens een bewerking van Op hoop van zegen te maken. Regisseur Anna Rottier werkt ter plaatse sinds eind november 2007. De titel werd Dieune na diaf, ofwel: dure vis." Dit naar het beroemde citaat van Kniertje na de dood van haar zoons;‘de vis wordt duur betaald.’

Het toneelstuk is nog tot 12 september te zien op het Norfolk evenemententerrein in Den Haag. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Kijk hier hoe u kaarten kunt kopen.

Lees meer over de voorstelling

Meer informatie over het Hivos/NCDO-fonds

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer