SCM directeur Mazen Darwish gemarteld

16 maart, 2012

48 Uur na de arrestatie zijn alle vrouwelijke arrestanten  vrijgelaten. Zij hebben zich sindsdien iedere dag moeten melden voor  verhoor. De mannen worden incommunicado gehouden en hebben  dientengevolge geen contact met collega’s, familie of advocaten. Een  officiële aanklacht is nog niet tegen hen ingediend.

De gelegenheidscoalitie herhaalt haar oproep tot  onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Darwish en zijn  collega’s, Mr. Hani Zitani, Mr. Abdel Rahman Hamada, Mr. Hussein Gharir, Mr. Mansour Al-Omarei, Mr. Joan Fersso, Mr. Ayham Ghazoul and Mr. Bassam Al-Ahmed, en alle andere willekeurig opgepakte gevangenen.

Sinds het uitbreken van de opstand in Syrië heeft de  gelegenheidscoalitie de systematische en wijdverbreide marteling door de  veiligheidsdiensten in het land nauwkeurig geregistreerd. Volgens het  Violations Documentation Center, een Syrisch netwerk van activisten,  zijn er sinds het begin van de opstanden, 15 maart 2011, ten minste 386  gevangenen in detentie omgekomen.

Al eerder riepen verschillende organisaties op tot vrijlating van Darwish en zijn collega’s. Ook de VN en Catherine Ashton van de Europese Unie heeft zich in een verklaring uitgesproken tegen de arrestaties van de mensenrechtenactivisten van het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression.

Lees ook