SCM directeur Mazen Darwish gemarteld

16 maart, 2012

48 Uur na de arrestatie zijn alle vrouwelijke arrestanten  vrijgelaten. Zij hebben zich sindsdien iedere dag moeten melden voor  verhoor. De mannen worden incommunicado gehouden en hebben  dientengevolge geen contact met collega’s, familie of advocaten. Een  officiële aanklacht is nog niet tegen hen ingediend.

De gelegenheidscoalitie herhaalt haar oproep tot  onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Darwish en zijn  collega’s, Mr. Hani Zitani, Mr. Abdel Rahman Hamada, Mr. Hussein Gharir, Mr. Mansour Al-Omarei, Mr. Joan Fersso, Mr. Ayham Ghazoul and Mr. Bassam Al-Ahmed, en alle andere willekeurig opgepakte gevangenen.

Sinds het uitbreken van de opstand in Syrië heeft de  gelegenheidscoalitie de systematische en wijdverbreide marteling door de  veiligheidsdiensten in het land nauwkeurig geregistreerd. Volgens het  Violations Documentation Center, een Syrisch netwerk van activisten,  zijn er sinds het begin van de opstanden, 15 maart 2011, ten minste 386  gevangenen in detentie omgekomen.

Al eerder riepen verschillende organisaties op tot vrijlating van Darwish en zijn collega’s. Ook de VN en Catherine Ashton van de Europese Unie heeft zich in een verklaring uitgesproken tegen de arrestaties van de mensenrechtenactivisten van het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer