Hivos - People Unlimited website

Header image
FLAG TYPE 

Het ‘ripple effect’ van 100 Days of Learning

Kennis delen, van mens tot mens, daar draaide het om tijdens de 100 Days of Learning. Donateurs van Hivos konden tijdens de Donateursdag in Eindhoven kennis maken met dit onderdeel van het Age of Wonderland programma.

Of het nu gaat om zaken als koken, biologische groente verbouwen, programmeren of omgaan met ziekte en de dood, iedereen kan inzichten en vaardigheden delen. De befaamde TED Talks, waarin iemand het podium neemt om een persoonlijk verhaal te vertellen, zijn een goed voorbeeld. Bij ‘100 Days’ gaat om het delen van lessen op kleine schaal. Want daar begint verandering meestal. Kleine acties zetten beweging in gang: het ‘ripple effect’ dat 100 Days of Learning beoogt.

Kritisch nadenken

Ripples waren er al in Kenia en Kirgizië, in Tanzania en nu dus in Nederland in het decor van de Dutch Design Week in Eindhoven. Zo ontstond in feite één langgerekt statement over leren. “We willen jullie graag in de ripple meenemen”, hield Hivos directeur Edwin Huizing zijn gehoor voor tijdens de lunch. Verwijzend naar presentaties van jonge designers van de Design Academy: “Designers en kunstenaars houden samenlevingen een spiegel voor. Wat laten zij ons zien? Een samenleving die steeds méér wil. Maar willen we wel het juiste? Ze laten ons kritisch nadenken.”

Na de lunch gingen de donateurs naar uiteenlopende 100 Days workshops met titels als ‘Kwantum Tijd Capsule en DIY (do it yourself) Tijdreizen’ van Rasheedah Phillips, uit de VS. Noodzakelijke ingrediënten om een tijdreis te maken waren hier herinneringen en verbeelding. In ‘The Ripple Effect’ leerde Catherine Enane uit Kenia hoe je levenslessen van anderen kan verzamelen en die kunt toepassen in je eigen leven en omgeving.

Kunstenaarscollectief

Andreas Siagian uit Indonesië nam ons mee in zijn zoektocht naar oplossingen voor de problemen in zijn stad Yogajakarta op Java. Siagian is betrokken bij een kunstenaarscollectief. Het collectief creëert toegankelijke oplossingen voor maatschappelijke problemen. Ze hebben bijvoorbeeld waterfilters ontworpen die ieder huishouden gemakkelijk zelf kan maken en gebruiken om toegang te krijgen tot schoon drinkwater. Siagan begint met kleinschalige workshops en leert deelnemers zo sneller persoonlijk leren kennen, wat het leerproces ten goede komt.

En hoe hebben de donateurs van Hivos deze dag van leren ervaren? Wat hebben zij zelf geleerd? “Beleid verandert niet vanzelf. Het begint met kleine acties”, zegt een van hen. “Ik vind het fijn om te zien op een dag als vandaag dat er steeds weer nieuwe generaties actie blijven ondernemen om verandering in gang te zetten. Dat elan zal er altijd zijn”.