Rijdende tv studio daverende hit Tanzania

24 mei, 2011

StilstandIn Oost-Afrika kun je er niet omheen, letterlijk niet. Dichte rijen aaneengesloten, kruipende, toeterende en vooral volledig volgepakte minibusjes. Zonder de alomtegenwoordige daladala’s  – matatu’s genaamd in Kenia en Oeganda – komt het dagelijks leven tot stilstand.

Ze vormen vaak rijdende kunstwerken, met bont ge-airbrushte hoofden van populaire rappers, voetballers of politici. Het chassis vertoont soms overeenkomsten met de bodem van een Russisch chartervliegtuig met vrij uitzicht op het onderstel. Maar evengoed waant de reiziger zich in een Amerikaanse ijssalon uit de jaren vijftig, fel rood en wit skai op de stoeltjes en veel neonlicht. De chauffeurs zijn niet zelden roekeloos, al verschilt dat per land.
 

TalkshowÉén van die vele honderdduizenden veertienzitters heeft in Tanzania een speciale interne facelift ondergaan en is omgebouwd tot mobiele tv studio. Dagelijks voegt die zich in bij zijn rokende broers en zusjes om in alle vroegte de busreis om te toveren in een publieke talkshow. Passagiers mogen gratis mee en discussiëren op weg naar hun werk over brandende actuele kwesties.

Wat te denken van de gestegen voedselprijzen of het gebrek aan benzine? De actuele politiek passeert de revue, corruptie, hoe kan het anders? Maar ook voor onderwerpen zoals tienerzwangerschappen, huiselijk geweld en de maatschappelijke rol van leraren is aandacht.

Bekijk hieronder de promo van Daladala

 

Volstrekt nieuw“Daladala geeft gewone mensen een stem. Ze krijgen een platform om zich te uiten en ze worden gehoord”, zegt Loe Schout van ontwikkelingsorganisatie Hivos, die het project ondersteunt en werkt aan uitbreiding ervan in buurland Kenia en verder continent inwaarts, in Oeganda. “Zo’n talkshow waarbij de gewone man zijn zegje mag doen op tv is in Afrika volstrekt nieuw. Tot nog toe werden alleen politici, directeuren van grote bedrijven en NGOs om hun mening gevraagd.” 

Daladala TV trekt iedere dag ruim drie miljoen kijkers. De presentatoren kunnen inmiddels niet meer ongemerkt over straat, de bus niet langer ongemerkt door het land. “Tanzanianen beschouwen het als hun programma, de enige plek waar zij worden gehoord in hun eigen omgeving”, zegt Daniel Kijo, een van de twee razend populaire presentatoren van het programma.

De deadline halen is soms spannend. Het programma wordt ’s ochtends opgenomen en vroeg in de avond uitgezonden. Een lekke band, of een lullig technisch probleem betekent dat de uitzending in gevaar komt. “Toch hebben we nog geen dag gemist in Tanzania”, zegt Frank Bierens, die het programma heeft bedacht en produceert.
 
SelfsupportingGrote uitdaging voor de uitbreiding van ‘Daladala’ naar Kenia en Oeganda is het vinden van geld. “Dat er wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking maakt dat er niet gemakkelijker op, maar wij hebben slechts een startsubsidie nodig. Binnen enkele jaren zijn we in ieder land selfsupporting,” Aldus Bierens.
Saillant in het licht van de grote populariteit van de rijdende talkshow is dat Tanzanianen gemiddeld genomen niet van die flapuits zijn, in tegenstelling tot hun Keniaanse buren. Openbaar kritiek leveren op de regering ligt niet in de macht der gewoonte. “Maar”, stelt Kijo, “de onderwerpen die we bespreken raken iedereen. De herkenning is groot.”

 

Foto: Eldad Mark

Lees ook