Responsive image

Regering, kom op voor mensenrechten in Saudi-Arabië!

24 januari, 2015

Saoedi-Arabië was er snel bij om de terroristische aanslag in Parijs op Charlie Hebdo te veroordelen. Één dag later, op 9 januari, kreeg de Saoedische mensenrechtenactivist en blogger Raif Badawi op een plein voor een moskee in Jeddah vijftig zweepslagen. Badawi, die opkomt voor vrije meningsuiting in zijn land, is vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel en 1000 zweepslagen. De eerste vijftig zijn hem dus al toegediend. Deze middeleeuwse en onrechtvaardige straf geeft het Saoedische meedeleven met de slachtoffers in Parijs iets onvoorstelbaar hypocriets.

Badawi is medeoprichter en redacteur van Liberal Saudi Network, een online forum dat maatschappelijk debat in het land wil stimuleren. Hij zit al sinds juni 2012 in de gevangenis in Jeddah. Zijn straf wordt gezien als een manier om degenen die in het uiterst conservatieve koninkrijk opkomen voor mensenrechten te ontmoedigen.

Protest

verschillende maatschappelijke organisaties in Nederland, waaronder het Humanistisch Verbond en Amnesty International hebben de Nederlandse regering opgeroepen om te protesteren tegen het vonnis, Saoedi-Arabië ter verantwoording te roepen en zich in te zetten voor de onmiddellijke vrijlating van Badawi. Hivos sluit zich hier ten volle bij aan.

Ofschoon minister Koenders van Buitenlandse Zaken zich inmiddels in een verklaring heeft uitgesproken tegen Badawi’s straf, is er alle reden om veel actiever op te komen voor de mensenrechten in Saoedi-Arabië, in nationaal of EU-verband.

Hivos steunt de demonstratie op 15 januari voor de Saoedische ambassade in Den Haag, georganiseerd door Amnesty. Lees meer over de actie bij het Humanistisch Verbond.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer