Responsive image

Rechterlijke uitspraak Kenia opsteker voor homorechten

29 maart, 2018

Een Hof van Beroep in Kenia heeft bepaald dat homo’s in dat land niet langer gedwongen hoeven te worden tot het ondergaan van anaal onderzoek. Volgens het Hof is die dwang onrechtmatig en een ernstige schending van de privacy.

Hivos reageert verheugd op de uitspraak. Dergelijk ‘onderzoek’ dient zogenaamd om iemands seksuele voorkeur vast te stellen maar is in de praktijk een manier om homo’s te vernederen, in een land waar seks tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar is.

Hivos feliciteert de Nationale Homo- en Lesbische Mensenrechtencommissie (NGHRC) in Kenia die opkwam voor de rechten van twee betrokken mannen en hen heeft bijgestaan. De mannen werden vorige maand gearresteerd in de buurt van kustplaats Mombasa en werden ervan verdacht homo te zijn. Ze moesten op gerechtelijk bevel verplicht een ‘homotoets’ ondergaan evenals hiv-tests met het doel om vast te stellen of zij seks hadden gehad.

Progressieve uitspraak

“De uitspraak is een grote overwinning voor de verdediging van de rechten van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersex conditie”, zegt Nyambura Gathumbi, die het Hivos-programma voor Seksuele Rechten en Diversiteit in Oost-Afrika leidt.

Hivos is overtuigd van het belang van procederen als lobby-strategie om ongelijkheid aan te pakken en op te komen voor rechten van gemarginaliseerde groepen. Zo heeft onze partner Transgender Educatie en Pleitbezorging (TEA) met succes discriminatie van transgenders aangevochten, waarmee het de eerste officieel geregistreerde transgender-organisatie in Kenia is. Ook geslachtswijziging in officiële overheidsdocumenten is met succes bepleit. Allemaal belangrijke stappen op weg naar gelijke rechten en vrijheden voor transgenders in Kenia, die bewijzen dat procederen een groot verschil kan maken in hun leven.

Hivos hoopt dat de rechtszaak waarbij de NGLHRC betrokken was, niet alleen mensen beschermt die een ‘homotoets’ dreigen te moeten ondergaan maar dat al deze zaken bij elkaar ook een grotere reikwijdte hebben. Mogelijk is er een breder positief effect en worden er als gevolg van de progressieve beslissingen meer wetten en regels aangepast in het voordeel van seksuele minderheden. Dan hebben we het echt over een belangrijke sleutel tot verandering. Hivos werkt vol overtuiging aan het bereiken van dit doel.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer