Rechter verklaart Oegandese anti-homowet ongeldig

1 augustus, 2014

De wet werd ongeldig verklaard omdat er onvoldoende volksvertegenwoordigers aanwezig waren toen deze door het Oegandese parlement ging. Het zogenaamde quorum vereist dat minimaal een derde van het parlement aanwezig moet zijn als er over een wet wordt gestemd.

Hivos staat in nauw contact met Oegandese LHBTI-activisten die de wet in de rechtszaal aanvochten, en steunde hen in deze juridische strijd. Zo was Hivos partnerorganisatie Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) een van de initiatiefnemers van het proces.

Homoseksualiteit was voor de ingang van de nieuwe anti-homowet al illegaal in Oeganda, maar sinds februari golden nog zwaardere straffen voor het verrichten van ‘homoseksuele handelingen’. Ook dreigde er een verbod op organisaties die homoseksualiteit ‘promoten’. Met de uitspraak van het Constitutionele Hof van 1 augustus 2014 zijn zowel de verzwaring van de strafmaat als het verbod op promotie nu ongeldig verklaard.

Inmiddels proberen voorstanders van de anti-homowet deze opnieuw in stemming te brengen in het Oegandese parlement. 

 

Reportage van CCTV Africa over de uitspraak van het Constitutionele Hof

 

Lees ook:

Buzzfeed – "Ugandan Anti-Homosexuality Act Struck Down By Constitutional Court"

NRC Handelsblad – "Constitutioneel Hof Oeganda verklaart anti-homowet ongeldig" 

Daily Monitor – "Court quashes anti-gays law"

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer