Ranglijst duurzaamheid stroomleveranciers: Nederlandse stroom vergrijst

Energiebedrijven buitelen over elkaar heen in het aanprijzen van hun groene stroom. Maar het ene groen is het andere niet. Welke stroom is echt duurzaam? En hoe kunt u zelf bijdragen aan een schone energievoorziening?

Samen met de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en Wise onderzocht Hivos de duurzaamheid van alle 37 Nederlandse stroomleveranciers. Beoordeeld werden de investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een ranglijst gemaakt, ingedeeld in 3 groepen: voorlopers (score 6 en hoger), volgers (4 tot 6) en vervuilers (lager dan 4).

Trend: minder duurzaam

Over de gehele linie worden de energiebedrijven in het onderzoek als minder duurzaam beoordeeld dan in 2014. Ook zijn er minder duurzame voorlopers dan vorig jaar. In de vorige ranking scoorden negen energiebedrijven een voldoende, dit jaar zijn dat er acht. Het gemiddelde eindcijfer daalde daardoor van 5,7 naar 5,5. Er zijn echter nog steeds drie energiebedrijven die een 10 behalen: DE Unie, Pure Energie en Qurrent Nederland.

De reden voor de afgenomen duurzaamheid van de energiebedrijven is dat ze meer kolenstroom produceren. Goedkope kolen zijn debet aan deze ontwikkeling.

Ook de gevestigde orde is grijzer geworden. Van de vijf grote internationale bedrijven (Eneco, Engie/Electrabel, E.ON, Nuon en Essent) is Eneco nog steeds het meest duurzaam. Toch zakt Eneco in de ranking en behoort het met een 6,2 nog maar net bij de voorlopers. Engie/Electrabel scoort iets beter dan vorig jaar en komt met een 5,9 dicht bij de voorlopers. De andere drie grote energiebedrijven verduurzamen helaas niet en zijn in de beoordeling zelfs gezakt.

Van de energiereuzen scoren Nuon en Essent een dikke onvoldoende. Eneco is het meest duurzaam, maar scoort lager dan voorgaande jaren: een krappe 6.

Oproep: stap over

U kunt zelf bijdragen aan een schone energievoorziening. Wij roepen u als Nederlandse consumenten en bedrijven die voor echt duurzaam willen gaan op om over te stappen op één van de acht voorlopers. U draagt op die manier bij aan een snelle energietransitie die cruciaal is bij de aanpak van klimaatverandering.

Lees hier het volledige duurzaamheids rapport.

* Het verwerken en berekenen van alle bedrijfsgegevens gebeurt ieder jaar met uiterste zorgvuldigheid. Omdat er enkele inconsistenties in de data bleken te zitten,  zijn alle data gecontroleerd en herberekend. Voor twee bedrijven heeft dit consequenties ten opzichte van de ranking die in oktober is gepubliceerd: Eneco stijgt na deze herberekening en komt nu op een 6,6. Voor HVC betekent de herberekening een daling. Hun eindcijfer is nu een 6. De gegevens zijn verwerkt in deze nieuwe grafiek.

lijst_Aangepast