Rampzalige anti-homowet een feit

17 februari, 2014

Sinds het Oegandese parlement op 20 december 2013 de omstreden wet aannam, hebben activisten over de hele wereld Museveni opgeroepen om deze niet te tekenen. De president zou niet tekenen als wetenschappers konden aantonen dat homoseksualiteit geen keuze is maar aangeboren. Aangezien zij hier volgens Museveni niet in slaagden, keurde hij de wet op 24 februari goed.

Hoewel lokale LGBT-activisten hun strijd tegen de nieuwe wet niet zullen opgeven, lopen zij door de goedkeuring van de wet grote risico’s. Homoseksualiteit was al illegaal in Oeganda, maar nu dreigt er ook een verbod te komen op organisaties die homoseksualiteit ‘promoten’. Onder promotie kunnen allerlei activiteiten vallen: hiermee vormt de wet een grote bedreiging voor de rechtsstaat.

HeksenjachtHivos is bang dat Museveni door zijn handtekening te zetten de weg vrij heeft gemaakt voor een heksenjacht op LGBT’s in Oeganda. De afgelopen jaren was Oeganda al het toneel van een reeks van geweldsincidenten tegen lesbienne’s, homo’s, bi- en transseksuelen. 

Hivos zal de lokale LGBT-gemeenschap blijven steunen in haar strijd tegen de wet. Het juridische gevecht gaat gelijk van start: zo kijken mensenrechtenorganisaties welke elementen van de wet in strijd zijn met de grondwet. Denk aan het recht op privacy, op gelijkheid, op eerbiediging van privéleven en het recht op vrijheid van meningsuiting.

Meer over dit onderwerp>“De activisten met wie  wij nauw in contact staan, bekijken nu hoe ze deze wet kunnen aanvechten  bij het gerechtshof in Kampala”, aldus Hivos specialist Fabienne Simenel in De Volkskrant (25/02/2014).
>"Heel erg belangrijk dat Nederland zich inzet voor het aanvechten van deze wet", aldus Simenel bij De Ochtend Radio 1 (luister vanaf minuut 34).

Lees ook