Rampzalige anti-homowet een feit

17 februari, 2014

Sinds het Oegandese parlement op 20 december 2013 de omstreden wet aannam, hebben activisten over de hele wereld Museveni opgeroepen om deze niet te tekenen. De president zou niet tekenen als wetenschappers konden aantonen dat homoseksualiteit geen keuze is maar aangeboren. Aangezien zij hier volgens Museveni niet in slaagden, keurde hij de wet op 24 februari goed.

Hoewel lokale LGBT-activisten hun strijd tegen de nieuwe wet niet zullen opgeven, lopen zij door de goedkeuring van de wet grote risico’s. Homoseksualiteit was al illegaal in Oeganda, maar nu dreigt er ook een verbod te komen op organisaties die homoseksualiteit ‘promoten’. Onder promotie kunnen allerlei activiteiten vallen: hiermee vormt de wet een grote bedreiging voor de rechtsstaat.

HeksenjachtHivos is bang dat Museveni door zijn handtekening te zetten de weg vrij heeft gemaakt voor een heksenjacht op LGBT’s in Oeganda. De afgelopen jaren was Oeganda al het toneel van een reeks van geweldsincidenten tegen lesbienne’s, homo’s, bi- en transseksuelen. 

Hivos zal de lokale LGBT-gemeenschap blijven steunen in haar strijd tegen de wet. Het juridische gevecht gaat gelijk van start: zo kijken mensenrechtenorganisaties welke elementen van de wet in strijd zijn met de grondwet. Denk aan het recht op privacy, op gelijkheid, op eerbiediging van privéleven en het recht op vrijheid van meningsuiting.

Meer over dit onderwerp>“De activisten met wie  wij nauw in contact staan, bekijken nu hoe ze deze wet kunnen aanvechten  bij het gerechtshof in Kampala”, aldus Hivos specialist Fabienne Simenel in De Volkskrant (25/02/2014).
>"Heel erg belangrijk dat Nederland zich inzet voor het aanvechten van deze wet", aldus Simenel bij De Ochtend Radio 1 (luister vanaf minuut 34).

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer