Rabih Mroué: kunst tijdens en na de totale chaos

27 februari, 2013

Zijn naam: Rabih Mroué. Libanees. 45 jaar. In kringen van de Westerse avant-garde, zeker in Nederland, bekend en geliefd."
Mooi begin van een mooi interview [pdf] met Rabih Mroué, van wie de voorstelling Riding on a Cloud in maart door Nederland toert. En die voorstelling is weer onderdeel van de theaterreeks Ervaar daar hier Theater, ondersteund door het Hivos cultuurfonds.

Getekend door conflicten Voor een compleet beeld van de kunstenaar, is het hele interview door Chris van der Heijden [pdf] in het Frascati Magazine een aanrader. Voor alvast een korte beschrijving: in zijn jeugd was Rabih Mroué (Beiroet, 1967) getuige van de telkens oplaaiende burgeroorlog in Libanon. Een strijd waarin elke partij zijn eigen waarheid met propaganda en geweld uitdroeg. Ook andere conflicten in het Midden-Oosten hebben zijn kijk op de wereld diepgaand beïnvloed. In zijn werk documenteert de Libanese theatermaker, scenarioschrijver, acteur en beeldend kunstenaar zijn persoonlijke worsteling met complexe vraagstukken. Hoe is dialoog in een getraumatiseerde samenleving mogelijk? Is het mogelijk als kunstenaar door middel van fictie de waarheid te spreken? Een ‘onschuldig’ nieuwsbericht of voorwerp kan daarbij het vertrekpunt zijn voor even vermakelijke als vlijmscherpe beschouwingen. Met zijn kritische houding heeft Mroué zich niet geliefd gemaakt bij de Libanese censors. In eigen land kan hij zijn werk vaak alleen in privé-voorstellingen vertonen. Maar juist die “radicale bevraging van geheugen, macht, en de constructie van de waarheid” leverde hem in 2011 de Prins Claus Prijs op.

Riding on a Cloud In Riding on a Cloud onderzoekt hij opnieuw de wijze waarop we vandaag de verhalen uit ons (oorlogs)verleden vormgeven. De titel van deze nieuwe voorstelling is ontleend aan de dichtbundel van zijn jongere broer Yasser, die tijdens de burgeroorlog door een sluipschutter door het hoofd werd geschoten. Wonder boven wonder bleef de schade beperkt: hij lijdt aan afasie en heeft moeite met uitspraak. Mroué verweeft het verhaal van Yasser, die zelf zijn poëzie zal voordragen, met fantasieën en gedachten over taal, leven en dood. Zoals altijd vormen film en video, zowel bestaand als origineel, integraal onderdeel van deze intieme voorstelling.

 

 

 

Speellijst:

05-03-2013 : Rotterdamse Schouwburg

06-03-2013 : Parkstad Limburg Theaters, Heerlen

08-03-2013 : Stadsschouwburg Utrecht

09-03-2013 : Stadsschouwburg Groningen

12-03-2013 : Frascati, Amsterdam (optie 13-03-2013 )

15-03-2013 : Theaters Tilburg / De Nieuwe Vorst

17-03-2013 : Wilminktheater, Enschede

Lees ook