Queer Youth Uganda:Niet alle homos wonen in Kampala

15 mei, 2012

Samuel Opio, of liever Leatitia, is de drijvende kracht achter Queer  Youth Uganda. Tijdens een bliksembezoek bij Hivos vertelt ze gedreven  over de trainingen, de opvang en andere directe steun voor LGBT jongeren  op het Oegandese platteland.

Antihomowet In Oeganda is het een groot risico openlijk homo, lesbisch, bi of trans  te zijn. Verstoting, intolerantie, geweld en overheidsrepressie is de dagelijkse realiteit. En er is opnieuw de dreiging van een radicale antihomowet, die homoseksualiteit levenslang of met de doodstraf bestraft. Leatitia komt net van een bezoek bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar heeft ze gepleit voor politieke druk op Oeganda om de antihomowet tegen te houden. Ze is tevreden over het bezoek – er werd naar haar geluisterd, en dat is de eerste stap. Het bezoek is onderdeel van een volgeplande tour door Europa. De antihomowet is er nog niet doorheen en politieke druk kan nog het verschil maken. Maar de tijd dringt en er staat veel op het spel. De consequenties van de wet zouden desastreus zijn. Niet alleen homoseksualiteit zal extreem zwaar worden bestraft, iedereen die homo’s ondersteunt zou strafbaar worden. Ook familieleden die hun zoon of dochter niet hebben aangegeven bij de autoriteiten zijn strafbaar. En zeker een organisatie als Queer Youth Uganda die LGBT jongeren direct ondersteunt, om ze de kracht te geven om zichzelf te zijn en uit te komen voor hun geaardheid.

‘Ik voelde me enorm alleen staan’ Tijdens een bliksembezoek aan Hivos, die het werk van Queer Youth Uganda mogelijk maakt met structurele financiële steun, vertelt Leatitia gedreven en in een snel tempo meer over de organisatie. Ze lijkt alle activiteiten in deze twintig minuten te willen proppen, om het belang van de groep in een land als Oeganda goed duidelijk te maken. De enorme drive van Leatitia komt voort uit haar eigen ervaringen. Toen het duidelijk werd dat ze homo was, werd ze door haar tweelingbroer het huis uit gezet en raakte ze alle steun van de familie kwijt. “Ik voelde me enorm alleen staan. Ik dacht: er moeten toch zoveel meer jongeren zijn met deze problemen?” Ze wilde andere LGBT jongeren in vergelijkbare situaties kunnen ondersteunen, en zo ontstond in 2006 Queer Youth Uganda. “We besloten ons te richten op het platteland. Want in Kampala zijn er wel groepen actief, maar vooral buiten de grote steden is de situatie moeilijk.” In de hoofdstad Kampala biedt de anonimiteit van de grote stad bescherming, is het klimaat iets toleranter en is er enige ruimte voor een homoscene, legt Opio uit, met actieve groepen en aanknopingspunten voor jongeren. “Maar niet alle homo’s wonen in Kampala”, zegt Opio lachend. “Dus zijn we een outreachprogramma begonnen voor jongeren buiten de steden. We proberen eerst voorzichtig kennis te maken met homojongeren en ervaringen uit te wisselen. Vervolgens, als het ijs gebroken is, komen we terug en organiseren we workshops en trainingen. Juridische trainingen bijvoorbeeld, zodat jongeren hun rechten kennen en weerbaarder worden. En ze zich niet tot een belastende verklaring laten intimideren als ze worden opgepakt, maar weten dat ze Queer Youth Uganda kunnen bellen, die een advocaat kan regelen of de borg betalen.”
 Leatitia merkte het effect van de programma’s van Queer Youth Uganda in kleine provinciesteden.  “We realiseerden ons dat mensen meer ervaring kregen en er was een duidelijke verandering: jongeren werden opener en namen sneller contact met ons op.” Al gauw werden er lokale afdelingen opgericht in verschillende plaatsen, nu twaalf in totaal.

Snel in actie Queer Youth Uganda zorgt dat ze actief bovenop de leefwereld van de jongeren zitten, om snel in actie te kunnen komen waar nodig. Dus ook scholen worden scherp in de gaten gehouden door het team.  “Als scholen erachter komen dat je homo of lesbienne bent, willen ze niet dat je tussen de andere leerlingen rondloopt omdat ze denken dat je een slechte invloed hebt. Dus sturen ze je van school. Met alle consequenties van dien. In dat geval vangen we jongeren op, bieden we een veilige plek.” Laetitia vertelt vervolgens het tragische verhaal van een meisje dat vanwege haar geaardheid door een leraar dusdanig werd toegetakeld dat ze in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleed. Queer Youth Uganda zorgde ervoor dat het schoolhoofd werd gearresteerd voor mishandeling. Een  wrang detail is dat Leatitia in deze zaak samenwerkte met de bekende homoactivist David Kato, die afgelopen januari dood werd gevonden. Een ‘roofoverval’ volgens de autoriteiten – waarschijnlijker heeft zijn gewelddadige dood alles te maken met zijn uitgesproken activisme. Vlak voor zijn dood klaagde hij een Oegandees blad aan voor het met naam en toenaam ‘onthullen’ van homo’s, waaronder David Kato zelf.

Hulplijn Het is een hard, intolerant en gewelddadig klimaat waarin Queer Youth Uganda actief is. Ook psychisch is het zwaar voor jongeren. Met geld van Hivos is sinds kort een telefonische hulplijn mogelijk gemaakt. Zodat jongeren die in de situatie zitten waarin Laetitia ooit zelf zat, anoniem kunnen bellen en hun hart kunnen luchten – een enorme vooruitgang.  

Niet het einde van de wereld Tot de laatste minuut van het interview blijft Leatitia voorbeelden noemen van de vele manieren waarop de organisatie directe steun geeft. “Laatst was er weer een jongen die weg moest bij zijn familie, omdat ze hem niet accepteerden. Wij kunnen hem opvangen op een veilige plek, waar hij zichzelf kan zijn. Zo leren de jongeren zichzelf kennen en krijgen ze zekerheid. En hoeven ze niet hun ontsnapping te zoeken in drugs en alcohol.” Queer Youth Uganda zorgt ook dat de jongeren, die vaak verstoten zijn uit hun gemeenschap, een onafhankelijk bestaan kunnen opbouwen. Ze regelen opleidingen voor de jongeren, zodat ze aan de slag kunnen en in hun eigen onderhoud voorzien. Queer Youth Uganda vecht op alle fronten – juridische, praktische en psychische ondersteuning. Laetitia benadrukt: “Jongeren moeten weten dat hun coming out niet het einde van de wereld betekent. Dat er steun is en ze vooral in zichzelf moeten geloven. Want het gaat om hún leven, om wie ze zijn. Dat kan niemand anders bepalen.”

Draag ook bij aan de hulplijn voor LGBT jongeren in Oeganda, en ontvang een ‘FREE TO BE ME’ T-shirt >

Lees ook