Protest 20-jarige Iraakse activiste met geweld gestopt

3 oktober, 2011

Hivos steunt de Iraakse vrouwenrechtenorganisatie OWFI, waar Aya al-Lami deel van uitmaakt. Ze was juist een van de weinige vrouwen die nog durfde te demonstreren. Yanar Mohammed, directeur van OWFI: “Aya stond erop om haar gezicht als vrouw te laten zien tijdens het vrijdagprotest“.

Doodsangst Aya verkeert in doodsangst. Onder het oog van de politie en het leger werd ze door de groep mannen omsingeld en meegenomen naar een klaarstaande auto. De mannen, die haar vervolgens mishandelden, lieten weten dat dit slechts een eerste waarschuwing was en ze beter niet meer aan de demonstraties kon deelnemen.

Maandenlang demonstreren jonge vrouwen al op het Tahrirplein in Baghdad. Door het geweld tegen vrouwelijke demonstranten wordt dit steeds moeilijker. Deze Iraakse vrouwen staan op omdat ze geloven in een democratisch Irak gebaseerd op respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. Hivos steunt deze vrouwen bij hun strijd. Spreek je uit tegen onderdrukking en steun het mensenrechtenprogramma van Hivos.

Foto: Copyright OWFI

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer