Protest 20-jarige Iraakse activiste met geweld gestopt

3 oktober, 2011

Hivos steunt de Iraakse vrouwenrechtenorganisatie OWFI, waar Aya al-Lami deel van uitmaakt. Ze was juist een van de weinige vrouwen die nog durfde te demonstreren. Yanar Mohammed, directeur van OWFI: “Aya stond erop om haar gezicht als vrouw te laten zien tijdens het vrijdagprotest“.

Doodsangst Aya verkeert in doodsangst. Onder het oog van de politie en het leger werd ze door de groep mannen omsingeld en meegenomen naar een klaarstaande auto. De mannen, die haar vervolgens mishandelden, lieten weten dat dit slechts een eerste waarschuwing was en ze beter niet meer aan de demonstraties kon deelnemen.

Maandenlang demonstreren jonge vrouwen al op het Tahrirplein in Baghdad. Door het geweld tegen vrouwelijke demonstranten wordt dit steeds moeilijker. Deze Iraakse vrouwen staan op omdat ze geloven in een democratisch Irak gebaseerd op respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. Hivos steunt deze vrouwen bij hun strijd. Spreek je uit tegen onderdrukking en steun het mensenrechtenprogramma van Hivos.

Foto: Copyright OWFI

Lees ook