Prins Claus Award voor Hivos partners

11 december, 2013

Teater Garasi wint de prijs voor het stimuleren van de podiumkunsten in Zuidoost-Azië. De avontuurlijke geest van de groep wordt erg gewaardeerd, net als de levendigheid en diversiteit van de producties. Garasi biedt een meeslepende ervaring en uitdagende ideeën aan een breed publiek. De podiumgroep viert het complexe, heterogene karakter van de Indonesische samenleving.
De Colombiaanse Oscar Munoz maakt kunstwerken die vragen opwerpen over de vergankelijkheid van het bestaan, over geheugen en geschiedenis. Op een toegankelijke en bedrieglijk eenvoudige manier weet hij complexe ideeën over te brengen . In zijn werk als beeldend kunstenaar maakt hij gebruik van ongewone en onorthodoxe technieken en materialen zoals menselijke adem en stof, of afbeeldingen van doodsbrieven van slachtoffers van drugshandel of politieke conflicten, om aandacht te vragen voor de precaire aard van het menselijk leven.

Prins Claus FondsHet Prins Claus Fonds vindt dat cultuur een basisbehoefte is. De Awards worden jaarlijks toegekend aan individuen, groepen en organisaties die een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van hun samenleving en die opereren in gebieden waar de middelen of mogelijkheden voor culturele expressie en behoud van cultureel erfgoed beperkt zijn.

Teater GarasiTeater Garasi (1993, Yogyakarta) is een groep van podiumkunstenaars – lichttechnici, landschap ontwerpers, choreografen, acteurs, muzikanten, auteurs – die zich al meer dan 20 jaar inzet voor vernieuwing van het Indonesische theater. Garasi experimenteert voortdurend met nieuwe vormen en ideeën. De groep gebruikt elementen van de lokale cultuur zoals oude legendes en historische figuren en combineert dat met hedendaagse poëzie, televisie, volkstradities, rock muziek en straatcultuur en probeert zo de Indonesische samenleving te verkennen en vragen te stellen over over sociale, politieke, economische en culturele kwesties.
Hivos steunt Theater Garasi sinds 2010 in het kader van het Expression & Engagement programma. Hivos steunt creatieve en onafhankelijke kunstenaars. Voor Hivos zijn kunst en cultuur essentieel voor een duurzame ontwikkeling wereldwijd. Kunst en cultuur stimuleren de verbeelding, het kritisch denken en draagt bij aan maatschappelijk debat. Daarnaast kan het bruggen bouwen tussen mensen, landen en culturen en is het een krachtig medium om ideeën, meningen en emoties uit te drukken. 

Oscar MuñozOscar Muñoz werd geboren in 1951, in Popayán, Colombia, en komt uit een artistieke familie. Zijn ouders steunden hem dan ook bij zijn keuze aan de Academie voor Schone Kunsten in Cali te gaan studeren. Daar werkt  en woont hij nog steeds. In zijn werk vervagen de grenzen tussen fotografie, grafiek, tekening, installatie, video en beeldhouwkunst. In Aliento (Adem, 1995-2002) worden bijvoorbeeld op schijnbaar lege metalen spiegels door erop te ademen portretten van overledenen zichtbaar, waardoor zij weer even tot leven komen. De video Re/trato (2003) toont de worsteling van de kunstenaar om met waterverf een zelfportret te tekenen op een heet trottoir, waarop de lijnen van het portret steeds verdampen voordat hij het kan voltooien. In andere werken laat hij gezichten, op water aangebracht met as, langzaam vervormen en verdwijnen met het wegstromende water, of laat ze in een eindeloze loop draaien en veranderen.

Muñoz is een inspirerend figuur in de Colombiaanse kunstwereld, hij is mede -oprichter en artistiek directeur van Lugar a Dudas (Ruimte voor Twijfel, 2006 ) in Cali. Een instituut met archief, bibliotheek, kunstenaarsverblijven en een lab voor onderzoek en kritische analyse, dat de plaatselijke cultuur nieuw leven heeft ingeblazen. Lugar a Dudas staat bekend om zijn gastvrijheid en de steun aan een nieuwe, jonge generatie kunstenaars terwijl er tegelijkertijd een kritische debat over de rol van kunst in de samenleving gevoerd wordt. De organisatie maakt al sinds 2011 deel uit van de wereldwijde Hivos-programma voor beeldende kunst en sociale innovatie: Arts Collaboratory.

Lees ook