Prijswinnaars Ondertitel de Tiran bekend

15 september, 2011

Juryprijs en publieksprijsDe prijzen voor de beste ondertitelde tirannen zijn woensdag 14 september uitgereikt tijdens de Nacht van de Dictatuur in Den Haag. Uit bijna zesduizend videos selecteerde de vakjury een topdrie. Ook werden de drie winnaars bekend van de publieksprijzen. Gekozen door 150.000 webbezoekers en gebaseerd op het aantal likes op Facebook.

Met deze actie vraagt Hivos aandacht voor activisten, kunstenaars en bloggers en burgers die zich – niet zonder risico – uitspreken voor vrijheid en gerechtigheid in hun land. Ondertitel de Tiran symboliseert het schrille contrast tussen het vrije woord in Nederland en de staatscensuur in landen zoals Syrië en Iran.

Bekijk hieronder de winnaar van de juryprijs

 

 

Overige prijzenDe publieksprijs ging naar Vlaanderen! De winnaar maakte een filmpje over Ilse Uyttersprot, de burgemeester van het Belgische Aalst, die op vakantie gefilmd werd terwijl ze met haar man de liefde bedreef op een toren. Het filmpje, hier te bekijken, werd meer dan 500 keer ‘geliked; op Facebook. Op nummer twee eidigde een filmpje waarin Muammar Khadaffi onze premier Rutte de les leest. De derde plaats was voor een filmpje over het belang van zedenleer.

De tweede en derde plaats van de juryprijs gingen respectievelijk naar een filmpje over een Noord-Koreaanse groepsles geometrie en de eerste Gaypride in Noord-Korea.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer