President Tanzania loopt warm voor Hivos initiatief

14 oktober, 2011

Twaweza, een belangrijke partner van Hivos, kwam na een grootschalig onderzoek op scholen in Tanzania tot de conclusie dat de meerderheid van schoolgaande kinderen in dat land ver onder het niveau blijven waaraan ze geacht worden te voldoen. De Tanzaniaanse president Jakaja Kikwete nodigde Twaweza directeur Rakesh Rajani persoonlijk uit om de alarmerende resultaten van het onderzoek ‘Are Our Children Learning’ te bespreken.    

Openbaar maken"Kikwete ziet het belang van het openbaar maken van dit soort signalen. De president vroeg mij om de resultaten van het onderzoek te delen met zijn hele regering", zei Rajani na afloop van het gesprek met Tanzania’s eerste burger. Kikwete zag ook heil in experimenten met ‘cash on delivery’, waarbij scholen explicieter worden afgerekend op hun prestaties.    

Twaweza fungeert als waakhond op de overheidsuitgaven en maakt mensen bewust van hun recht om te weten hoe belastinggeld besteed wordt. Een Open Government die waarde hecht aan transparantie is daarbij cruciaal. ‘Kikwete toont hier veel belangstelling voor’, Aldus Rajani.

Lees ook