President Tanzania loopt warm voor Hivos initiatief

14 oktober, 2011

Twaweza, een belangrijke partner van Hivos, kwam na een grootschalig onderzoek op scholen in Tanzania tot de conclusie dat de meerderheid van schoolgaande kinderen in dat land ver onder het niveau blijven waaraan ze geacht worden te voldoen. De Tanzaniaanse president Jakaja Kikwete nodigde Twaweza directeur Rakesh Rajani persoonlijk uit om de alarmerende resultaten van het onderzoek ‘Are Our Children Learning’ te bespreken.    

Openbaar maken"Kikwete ziet het belang van het openbaar maken van dit soort signalen. De president vroeg mij om de resultaten van het onderzoek te delen met zijn hele regering", zei Rajani na afloop van het gesprek met Tanzania’s eerste burger. Kikwete zag ook heil in experimenten met ‘cash on delivery’, waarbij scholen explicieter worden afgerekend op hun prestaties.    

Twaweza fungeert als waakhond op de overheidsuitgaven en maakt mensen bewust van hun recht om te weten hoe belastinggeld besteed wordt. Een Open Government die waarde hecht aan transparantie is daarbij cruciaal. ‘Kikwete toont hier veel belangstelling voor’, Aldus Rajani.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer