Postcode Loterij keert 270 miljoen euro uit aan goede doelen

10 februari, 2011

Hivos is vaste beneficient van de Postcode Loterij en ontvangt dit jaar 900.000 euro. Door mee te spelen met de Postcode Loterij doneren 2,5 miljoen Nederlanders rechtstreeks aan goede doelen. Van de loterijopbrengsten gaat namelijk vijftig procent naar goededoelenorganisaties op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Door de groei van de Postcode Loterij in 2010 is het dit jaar mogelijk om meer goededoelenorganisaties te steunen en extra bijdragen uit te keren aan de huidige meerjarige begunstigden.

Honorering ‘droomprojecten’
Een grote verrassing op het Goed Geld Gala was er voor de organisaties STOP AIDS NOW!, waarvan Hivos deel uitmaakt, en Stichting DOEN & De Natuur- en Milieufederaties. Zij ontvangen een bijdrage van meerdere miljoenen uit het Droomfonds van de Postcode Loterij, dat goedendoelenorganisaties de mogelijkheid geeft een innovatief en baanbrekend project te realiseren.

Doorbraak in aidsbestrijding
De droom van STOP AIDS NOW! is om aids volledig uit te roeien. Vooraanstaande wetenschappers stellen dat “als bijna alle mensen op hiv gescreend en behandeld worden, na vijf jaar de overdracht van het virus bijna is gestopt en de epidemie binnen veertig jaar uitgeroeid is.” STOP AIDS NOW! ontvangt 8,8 miljoen euro uit het Droomfonds van de Postcode Loterij en financiert daarmee een project in Swaziland waarbij deze theorie in de praktijk wordt gebracht. STOP AIDS NOW! gaat op grote schaal de bevolking van Swaziland op hiv testen en aidsremmers inzetten als preventiemiddel tegen verspreiding van de ziekte. Als dit project slaagt, betekent dit een doorbraak in de bestrijding van aids.

De exacte verdeling van de gelden onder goededoelenorganisaties en een beschrijving van de toewijzingen is te lezen in het document ‘Toewijzingen Nationale Postcode Loterij 2010’ dat hier te downloaden is.

Lees ook