Platteland profiteert van hernieuwbare energie

29 september, 2014

Momenteel heeft een vijfde van de wereldpopulatie – 1,3 miljard mensen – geen toegang tot energie. 2,6 miljard mensen zijn afhankelijk van ouderwetse houtvuren, waardoor ze worden blootgesteld aan ongezonde rookwalmen. Het leeuwendeel van deze groep is arm en leeft op het platteland.

Toegang tot betaalbare hernieuwbare energie kan volgens Hivos een wereld van verschil betekenen voor arme bevolking in afgelegen gebieden. Duurzame energie draagt bij aan gezondere leefomstandigheden en heeft een positieve impact op de arbeidsproductiviteit. Dankzij de komst van verlichting kunnen plattelandskinderen bijvoorbeeld ’s avonds hun huiswerk maken. Deze positieve effecten blijken onder andere uit de ervaringen van Hivos met biogasprojecten in Oost-Afrika en groene energieprojecten op het Indonesische eiland Sumba.
 

BrusselDe Europese Unie heeft in beleid en budget het belang van hernieuwbare energie in afgelegen gebieden onderschreven. Hivos roept de beslissers in Brussel op om hun invloed aan te wenden om dit te realiseren.

Ook pleit Hivos ervoor om maatschappelijke organisaties meer te betrekken bij de totstandkoming, uitvoering en evaluatie van EU-beleid. “Zo kunnen private partijen en overheden makkelijker hun doelen bereiken, en worden de beoogde afnemers van hernieuwbare energie optimaal betrokken”, aldus Eco Matser, specialist energie en ontwikkeling bij Hivos.

Lees hier de brief die Edwin Huizing, algemeen directeur van Hivos, naar aanleiding van het nieuwe rapport naar het Europees Parlement stuurde.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer