Persvrijheid – de weerbarstige praktijk in Syrië

3 mei, 2012

Voorvechters van persvrijheid achter tralies Vandaag is het de Internationale Dag van de Persvrijheid en ironisch genoeg exact  elf weken geleden dat er een inval werd gedaan bij deze partner. Het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression (SCM) is een  voorvechter van persvrijheid in de frontlinie van het door onderdrukking en censuur geteisterde Syrië. Sinds de protesten oplaaiden is ook de repressie opgeschroefd. Bij de inval door de beruchte inlichtingendienst van de luchtmacht, werden 16 mensen gearresteerd, waaronder directeur Mazen Darwish en internationaal bekende blogster Razan Ghazawi. Razan was afgelopen weken op borgtocht vrij, maar werd 23 april na de voorgeleiding voor de militaire aanklager weer achter de tralies gezet. Tijdens de voorgeleiding kregen Razan en haar collega’s de officiële aanklacht te horen: “bezit van verboden informatie met de bedoeling deze te verspreiden”. Intussen is de situatie van Mazen Darwish, zoals dat heet in de taal van de verklaringen, ‘verontrustend’.  Meer dan twee maanden isolatie in de beruchte Syrische gevangenis heeft een zware wissel getrokken op zijn gezondheid en hij gaat met de dag achteruit. De andere journalisten en activisten van het mediacentrum maken zich zoveel zorgen om hem dat ze sinds een week in hongerstaking zijn gegaan. 

 

Razan Ghazawi werd eind vorig jaar ook gearresteerd door de Syrische veiligheidsdienst en kwam na veel internationale publiciteit en druk vrij. Ze liet toen een tweet rondgaan: "If something happens to me I want you to know: the regime is not afraid of prisoners, but of those who do not forget the prisoners”. 

Het regime vreest niet de gevangenen, maar degenen die de gevangenen niet vergeten –  zoals het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression. Mazen Darwish en zijn collega’s hebben er altijd voor gezorgd dat de gevangen en onderdrukte journalisten niet vergeten werden en hebben hun zaken steeds weer onder de aandacht gebracht. Op de site van SCM, die nu uit de lucht is gehaald, berichtten ze over mensenrechtenschendingen tegen bloggers en talloze gevallen van gearresteerde journalisten en activisten.

Op dit moment maakt de digitale censuur en spionage het de bloggers vrijwel onmogelijk om iets op het net te plaatsen zonder represailles.

 

Nu is het aan ons om te laten zien dat we Razan Ghazawhi, Mazen Darwish en de andere gevangenen niet vergeten. We roepen iedereen op de tweet van Razan door te geven, zodat haar stem vandaag op het web doorklinkt, en we laten zien dat we de Syrische journalisten niet monddood laten maken.

Lees ook