Partos wil gesprek over uitlatingen Rosenthal

20 januari, 2011

De minister stelt dat ontwikkelingsorganisaties moeten vrezen voor hun subsidie wanneer zij activiteiten uitvoeren die ‘strijdig zijn met de regeringsopvattingen’. Partos wil van staatssecretaris Ben Knapen van ontwikkelingssamenwerking weten of de uitspraken van de minister een beleidswijziging inhouden. Hivos deelt de zorgen van de branchevereniging.

Scherpe kritiek
In de brief constateert Partos dat de minister met zijn uitspraken breekt met het verleden. “Het is tot nu toe altijd zo geweest dat Nederlandse ontwikkelingsorganisaties de ruimte kregen om waar dat past binnen hun gestelde doelen, tegen onderdelen van het Nederlandse beleid in te gaan. Dit om hen in staat te stellen op te komen voor de waarden waarvoor zij staan – ook indien daarbij scherpe kritiek wordt uitgeoefend op overheden of bijvoorbeeld ook ondernemingen.”

Volgens ondertekenaar Alexander Kohnstamm, directeur van Partos, vertegenwoordigen ontwikkelingsorganisaties de stem van de burger richting de Nederlandse overheid en houden zij de Nederlandse regering scherp. Eerdere uitspraken van de staatssecretaris doen vermoeden dat hij deze mening deelt. Recentelijk zei Ben Knapen in de Tweede Kamer: “Bovendien beschouw ik hen [ontwikkelingsorganisaties] ook als een waakhond. Zo moeten ze ook kunnen functioneren. Ze moeten ons wakker houden en ons op onze fouten wijzen.”

Lees hier de volledige brief.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer