Partnerorganisaties Hivos winnen award

25 mei, 2009

 

Llantoy was 17 jaar oud en zwanger van een baby met een aangeboren afwijking. De afwijking was zo ernstig, dat vaststond dat het kind bij de geboorte zou overlijden. Ondanks dat het in Peru legaal is om onder deze omstandigheden een abortus te plegen, weigerden artsen de behandeling. Vier dagen na de bevalling overleed de baby. Sinsdien lijdt Karen Llantoy aan hevige depressies. In 2005 oordeelde de VN-commissie dat Llantoy’s lijden had kunnen worden voorzien en stelde de Peruaanse regering aansprakelijk voor het ontzeggen van het recht op legale abortus. Llantoy’s zaak was de eerste waarbij een internationale instantie voor mensenrechten een regering verantwoordelijk stelde voor het falen in het zeker stellen van toegang tot legale abortus.

De zaak werd aangespannen door The Center for Reproductive Rights, in samenwerking met Latin American and Caribbean Committee for the Defense of Women’s Rights (CLADEM) en Center for Studies in Defense of Women’s Rights (DEMUS).

De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door Women’s Link Worldwide, een internationale mensenrechten NGO, gericht op het stimuleren van gendergelijkheid. De organisatie selecteerde voor de prijs de beste en slechtste juridische uitspraken op het gebied van genderrechten in Spanje, Latijns-Amerika en de Caribbean.

Lees ook