Pakistaanse innovator wint prijs

7 april, 2014

BSDU ontwikkelde een methode om dienstverlening te verbeteren in conflictgebieden met een tekort aan voorzieningen. Het Pakistaanse project won volgens jurylid Dr. Sheila Ochugboju omdat  het resultaatgericht is, de betrokkenheid van burgers vergroot en geteste technologie gebruikt. “En daarbovenop kan dit model ook toegepast worden buiten Pakistan”, stelde Ochugboju.

Het winnende project werd beloond met een beurs van 65.000 Britse pond (ruim 78.000 euro). Volgens Imran Baloch, districtschef en een van de initiatiefnemers van BSDU, zal dit bedrag gebruikt worden om het initiatief uit te breiden naar gezondheidszorg en landbouw.

“Door waarnemers via smartphones meldingen te laten doen en door simpelweg ouders te bellen, heeft ons project ervoor gezorgd dat de aanwezigheid van leraren en studenten van 78 procent naar 92 procent ging. Technologie was niet het einddoel, maar heeft deze ontwikkeling wel mogelijk gemaakt”, zei Baloch tijdens het Global Innovation Gala, waarin de tien finalisten van de wedstrijd voor de laatste keer hun project mochten verdedigen.

De tweede prijs ging naar het Zuid-Afrikaanse project GEM (Going the Extra Mile): een systeem waarmee overheden burgers kunnen belonen voor positief gedrag. Een Indonesisch SMS-systeem om moedersterfte tegen te gaan  won de derde prijs.  Beide projecten ontvangen een beurs van 35.000 pond (ruim 42.000 euro) en kunnen gedurende zes maanden rekenen op de begeleiding van experts.

Making All Voices CountMaking All Voices Count is een wereldwijd programma dat initiatieven ondersteunt die er voor zorgen dat overheden transparanter werken, meer verantwoording afleggen en beter presteren. De Global Innovation Competition leidde tot maar liefst 196 inzendingen. Via een online stemming  werden 31 semifinalisten geselecteerd; vier anderen bleven dankzij een wild card in de wedstrijd.  De jury stelde uiteindelijk een short list samen van tien finalisten uit acht landen: Kenia, Indonesië, Zuid-Afrika, Pakistan, Ghana, Bangladesh, Tanzania en Mozambique. 

 

Verslag van dag drie van de Global Innovation Competition

Making All Voices Count wordt mogelijk gemaakt door het Britse Department for International Development (DFID), U.S. Agency for International Development (USAID), Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA), Open Society Foundations (OSF) en Omidyar Network (ON), en wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit Hivos (leidende organisatie), the Institute of Development Studies (IDS) en Ushahidi.
 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer